KÖZÉRZET

Állandóan fáradtnak és kimerültnek érzed magad? - Lehet, hogy mellékvese-fáradtságod van

Gyakran érzed magad ok nélkül fáradtnak, amikor szükséged van kávéra, akár napjában többször is? Előfordulhat, hogy az első megoldás, a több alvás lenne, de mi van akkor, ha éjjel 8 órát alszol, és még mindig fáradtnak érzed magad, amikor az ébresztőd kikapcsol?

A válasz erre egy olyan állapot lehet, amiben sokan szenvednek, de nem tudnak róla, ez az úgynevezett mellékvese-fáradtság. Az orvosok könnyen tévesen diagnosztizálhatják azokat a dolgokat, amik általános ingerlékenységet, boldogtalanságot és depressziót okozhatnak. Valójában a becslések szerint az emberek közel 80%-a él mellékvese fáradtsággal, de soha nem diagnosztizálták ezt náluk.

A mellékvese-fáradtságot, vagy másnéven mellékvese-alulműködést számos dolog okozhatja, ideértve a hosszantartó stresszt, ami aktiválja a mellékveséket, amelyek emiatt túlterheltek, és következményképpen befolyásolhatják a test természetes kémiai egyensúlyát. Van azonban egy fő oka annak, hogy gyakran figyelmen kívül hagyják, ezt a vérben található fontos pH-értéket. 

Hogyan befolyásolja a vér pH-értékét a mellékvese-fáradtság?

A vér ideális pH-szintje 7,35 körül van. A pH-szint csökkenése vagy a növekedése hatással lehet arra, hogyan működik a szervezetünk napról napra, így testünnknek szüksége van arra, hogy a pH-egyensúly fennmaradjon!

A legfőbb probléma akkor jelentkezik, amikor a savszintek túlságosan megnőnek – ez a folyamat acidózisnak nevezhető, és ezt az étel és ital bevitel okozza. A testben lévő vörösvérsejtek serényen szállítják a sejtek működéséhez szükséges oxigént, és negatív töltéssel kell rendelkezniük ahhoz, hogy egymástól elkülönülhessenek, és átvegyék az oxigént.

Ez segíti őket abban, hogy könnyen és hatékonyan mozogjanak az apró kapillárisokban, de ha túl sok sav van jelen, akkor ez a fontos negatív töltés elkezd keveredni a savas sejtekkel, ami azt eredményezi, hogy a vér nem folyik majd könnyen, és a vörösvérsejtek nem tudják megfelelően szállítani az oxigént a további sejteknek. Ennek köszönhetően az energiaszinted egyre csökken, ami krónikus fáradtságot eredményez, és ezen az alvás sem tud segíteni.

Milyen hatással van az étel a vér pH-szintjeire?

Meglepő, de nem mindig nyilvánvaló, hogy mely élelmiszerek és italok okozzák a savasodást. Számos táplálék van, amely rossz hatással lehet savszintünkre, de például a savas narancslé nincs közöttük. Lássuk, miért!

Bármit is eszünk, a gyomrunkban lévő sav segíti az élelmiszer lebontását. Azonban, miután az emésztés befejeződött, a vérbe jutott élelmiszerek maradványai lehetnek savas, vagy lúgos kémhatásúak. Az olyan élelmiszerek és italok, mint a kávé, az alkohol és az állati fehérjék, mind-mind olyan savas maradékot hagynak maguk után, amelyet a testünk elraktároz. 

Milyen módon növelhető az alkáli pH-érték?

A savasodás ellen az a leghatékonyabb, ha olyan ételeket fogyasztunk, amelyek erősen lúgosak. Ez nem jelenti azt, hogy a savas kémhatású ételeket teljesen el kell hagyni, de fokozatosan meg kell szüntetni egy-két étel bevitelét, ami egyfajta általános fáradtságot okozhat. Ehhez kulcsfontosságú az élelmiszerek pH-szintjének megismerése. 

• Élelmiszercsoportok, melyek növelik a savasságot: hús és baromfi (állati fehérje), hal, tejtermék, tojás, magvak, alkohol.

• A lúgosságot növelő élelmiszerek: gyümölcsök, diófélék, hüvelyesek és zöldségek (növényi fehérjék).

• A semleges pH-értékű élelmiszerek: természetes zsírok, keményítők és cukrok.

A bőséges vízfogyasztás elengedhetetlen az általános fáradtság elleni küzdelemben - ez leginkább egy virág locsolásához hasonlít. A víz természetesen nem savas és nem is lúgos, mivel a pH-skála 7,0 foka körül helyezkedik el. De van módja, hogy a vizet lúgosabbá tegyük, például ha citromlevet, vagy szódabikarbónát adunk hozzá (a citrom savas jellege a testben megváltozik). Továbbá érdemes tesztelni a víz pH-ját egy egyszerű lakmuszpapír segítségével, hogy megnézhesd, pontosan hol található a fent említett skálán.

Krónikus fáradtság esetén fontos, hogy keresd fel orvosodat, hogy kiküszöbölhesd az esetleges súlyosabb körülményeket. Az egészséges életmód fontos része a rendszeres alvás és a rendszeres testmozgás, amely szintén segíthet a fáradtság csökkentésében. Ha azonban a fáradtság okozójának minden más eszköze kimerül, mellőzd a savas élelmiszerek fogyasztását, és vezesd be étrendedbe a lúgosabb ételeket, hogy meggyőződhess a különbségről.

 

Szólj hozzá Te is !
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL