Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
KÖZÉRZET

Egészséged érdekében fogyaszd a szivárvány színeit!

Szerző:
Szabó Anna
Tavasszal és nyáron mindannyian arra vágyunk, hogy mindenféle friss gyümölcsöt és zöldséget ehessünk. A szezonális termékek választásakor is törekedjünk arra, hogy minél többféle, minél színesebb választékú ételeket fogyasszunk.

 

Optimálisan akkor tehetünk legtöbbet egészségünkért, ha minden vitaminból és ásványi anyagból biztosítjuk a szervezetünk számára szükséges mennyiséget. A gyümölcsökben és zöldségekben jelen lévő mikrotápanyagok befolyásolják a növények színét, alakját, ízét. A zöldségek, gyümölcsök színe meghatározza tehát a bennük lévő előnyös mikrotápanyagokat, és azt, hogy milyen vegyületeket tartalmaz. Nekünk a változatosság biztosítása érdekében a szivárvány színeit kell csak kiválasztanunk és elfogyasztanunk, tehát sorakoztassuk fel tányérunkon az ideális színpalettát, hogy mindent megtegyünk az étrendünk gondos összeválogatása érdekében. Nézzük hát a színeket:

{KEPGALERIA}

 

Forrás: Egészséges Életmód

Pirosak

A piros ételek két antioxidáns, a likopin és antocián tartalmat mutatják. A likopin biztosítása szervezetünk számára a daganatok kialakulásának csökkentését, a szív-és érrendszeri betegségek és a makula degeneráció (a retina látásélességet biztosító része) visszaszorítását végzi. Emellett a kutatók szerint csökkentheti a rossz koleszterinszintet és növeli az immunitást. Az antocianinról kimutatták, hogy a fájdalom enyhítésére, a depresszió és a szorongás csökkentésére kiváló alkotóelem.

A paradicsomban lévő likopin segíthet megfékezni a depressziót és csökkenti a gyulladásokat a szervezetben. A benne található vas-és a B6-vitamin segít létrehozni az olyan hangulatszabályozó neurotranszmittereket, mint például a dopamin, a szerotonin és a noradrenalin. A magnézium is egy enyhe nyugtató, amely szabályozza a hangulatot, növeli az energiaszintet, egyúttal csökkenti a stresszt.

A piros csípős paprikában lévő kapszaicin segíthet megfékezni az étvágyat az éhségérzetért felelős ghrelin hormon kordában tartásával. Ezért próbáld ki, hogy a reggelihez csípős paprikát fogyasztasz - ez segíteni fog a diéta betartásában. A kapszaicin hatására az endorfintermelés is nő, ezáltal természetesen szabályozható a nyugodtságunk is.

Az eper az ellágsav és a C-vitamin kiváló forrása, amely segít megvédeni a bőrt a környezeti károktól. A sav segít abban, hogy bőrünk megtartsa nedvességét, a C-vitamin pedig fontos elem a kollagénhez. A bogyók szalicilsavat tartalmaznak, amely egy természetes fogfehérítő hatású.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL