Optimálisan akkor tehetünk legtöbbet egészségünkért, ha minden vitaminból és ásványi anyagból biztosítjuk a szervezetünk számára szükséges mennyiséget. A gyümölcsökben és zöldségekben jelen lévő mikrotápanyagok befolyásolják a növények színét, alakját, ízét. A zöldségek, gyümölcsök színe meghatározza tehát a bennük lévő előnyös mikrotápanyagokat, és azt, hogy milyen vegyületeket tartalmaz. Nekünk a változatosság biztosítása érdekében a szivárvány színeit kell csak kiválasztanunk és elfogyasztanunk, tehát sorakoztassuk fel tányérunkon az ideális színpalettát, hogy mindent megtegyünk az étrendünk gondos összeválogatása érdekében. Nézzük hát a színeket:
{KEPGALERIA}
Forrás: Egészséges Életmód
A piros ételek két antioxidáns, a likopin és antocián tartalmat mutatják. A likopin biztosítása szervezetünk számára a daganatok kialakulásának csökkentését, a szív-és érrendszeri betegségek és a makula degeneráció (a retina látásélességet biztosító része) visszaszorítását végzi. Emellett a kutatók szerint csökkentheti a rossz koleszterinszintet és növeli az immunitást. Az antocianinról kimutatták, hogy a fájdalom enyhítésére, a depresszió és a szorongás csökkentésére kiváló alkotóelem.
A paradicsomban lévő likopin segíthet megfékezni a depressziót és csökkenti a gyulladásokat a szervezetben. A benne található vas-és a B6-vitamin segít létrehozni az olyan hangulatszabályozó neurotranszmittereket, mint például a dopamin, a szerotonin és a noradrenalin. A magnézium is egy enyhe nyugtató, amely szabályozza a hangulatot, növeli az energiaszintet, egyúttal csökkenti a stresszt.
A piros csípős paprikában lévő kapszaicin segíthet megfékezni az étvágyat az éhségérzetért felelős ghrelin hormon kordában tartásával. Ezért próbáld ki, hogy a reggelihez csípős paprikát fogyasztasz - ez segíteni fog a diéta betartásában. A kapszaicin hatására az endorfintermelés is nő, ezáltal természetesen szabályozható a nyugodtságunk is.
Az eper az ellágsav és a C-vitamin kiváló forrása, amely segít megvédeni a bőrt a környezeti károktól. A sav segít abban, hogy bőrünk megtartsa nedvességét, a C-vitamin pedig fontos elem a kollagénhez. A bogyók szalicilsavat tartalmaznak, amely egy természetes fogfehérítő hatású.
OLVASS TOVÁBB!
A jóga alapjai: Miért érdemes belevágni?
A jóga egy ősi mozgásforma és filozófia, amely testet, lelket és szellemet harmonizál. Napjainkban egyre több nő fordul a jóga felé, h...
KÖZÉRZETOmega-3 zsírsavak: életmentő tápanyagok a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben
Mik azok az Omega-3 zsírsavak?...
KÖZÉRZETEz a 6 hétköznapi szokásod rémálmokat okoz a fogorvosnak
Naponta kétszer fogat mosol, időnként fogselymet használsz, és azt hiszed, ezzel minden rendben van? Tévedsz, mert sajnos számos mindennap...
Fogszabályozás ár – ennyibe kerül a fogszabályozás manapság
Bár sokszor úgy érezzük, hogy a tökéletes mosoly ára szinte minden pénzt megér, itt az ideje, hogy beszéljünk a költségekről....
KÖZÉRZETMi a különbség a szemvizsgálat és a látásvizsgálat között?
A köznyelvben gyakran egymás szinonimájaként használjuk, ám a szemvizsgálat és a látásvizsgálat nem ugyanaz. Szemünk egészsége érd...
KÖZÉRZETNyomkodjuk-e a pattanásokat? A La Roche-Posay inkább a hámlasztásban hisz!
A pattanások nyomkodása valós probléma, főleg akkor, ha a tükör előtt állva nem tudsz ellenállni a kísértésnek....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK