A kávé, mint gyógyszer?
A kávé köztudottan felpezsdít és beindítja a motort, hogy lendülettel vethessük magunkat az új nap kihívásaiba. Gondoltad volna, hogy napi fogyasztásával egészséged megőrzésében is segítségedre lehet? Lássuk mit köszönhetünk még ennek a fekete csodának!
- a kávé antioxidáns hatású, így segít megelőzni a daganatos betegségek kialakulását
- fokozza a szív- és veseműködést
- gyorsítja az anyagcserét
- a kávéban található koffein hatékonyan csökkenti az izomlázzal járó fájdalmat.
- ellazítja az izmokat így, könnyíti a légzést
- serkenti az agy vérellátottságát így kitűnő ellenszere a migrénnek is
- a kávéban lévő klorogénsav, nikotinsav és trigonellin megakadályozza a fogszuvasodásért felelős baktériumok elszaporodását a szájüregben
Miért hisszük mégis, hogy a kávézás rossz?
Talán, mert a jóból is megárt a sok. És a kávé esetében ez bizony valóban így is van.A mértéktelen kávéfogyasztás sajnos nem túl hasznos a szervezet számára. A túlzott koffeinbevitel ugyanis könnyen vezethet szívritmuszavarhoz, és gátolja az agy rövid távú memóriájának megfelelő használatát.
Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy kávé fogyasztásakor megfelelő mennyiségű folyadékot is vigyünk a szervezetbe, hiszen a kávé sajnos vízhajtó hatással is rendelkezik, mindemellett, hogy a naponta többszöri kávézás hasmenést is okozhat. Így a kiszáradás veszélye is fokozódik.
Figyelni kell arra, hogy semmiképp se váljunk koffeinfüggővé, mert kellemetlen elvonási tüneteket tapasztalhatunk, ha nem jutunk időben a szükséges adagunkhoz. Ez pedig megnyilvánulhat akár komoly betegségek tüneteiben is. (pl. hányás, szédülés, depresszió, levertség, feszültség, izomfájdalmak)
azért nem kell túlzottan megijedni! A napi 1-3 csészényi kávé még nem számít túl soknak. Sokáig úgy gondolták, hogy a rendszeres kávéfogyasztás növeli a csontritkulás kockázatát, mert kivonja a kalciumot. Ez a kalciumveszteség azonban olyan csekély , hogy egyáltalán nem veszélyezteti csontjaink minőségét.
Válassz kedvedre!
A „kaffát” már az ősi Etiópiában is ismerték, mely a kutatások szerint egy etiópiai vidékről kapta nevét. A kávé néven ismertté váló élénkítő Velencén keresztül jutott el hozzánk, Európába.
Egy legenda szerint a Káldi névre hallgató etióp pásztor egy nap észrevette, hogy kecskéi egy piros szemű bogyót legelnek, melytől sokkal élénkebbé válnak. Megosztva tapasztalatát a közelben élő szerzetesekkel, a kávébabok elindultak a pörkölés útján. Jemenben a 15. században már serkentő italként fogyasztották.A 16. század első évtizedeiben már Szíria és Egyiptom lakói is előszeretettel kortyolgatták.
Kávé típusok:
Aki csak az ízéért issza: az válasszon a koffeinmentes kávék közül. Ez a fajta attól válik koffeinmentessé, hogy még pörkölés előtt kivonják koffeintartalmát. Így csak a kávé kellemes aromája marad.
Az instant kávé előnye, hogy nem igényel túl sok időt. A kávékoncentrátumot fagyasztásos eljárással kristályosítással hozzák létre, melyet porlasztással alakítanak szemcsékké.
A pótkávé cikóriából, fügéből, malátából, rozsból, cukorrépából, mogyoróból, szőlőmagból, vagy szójából készül.
Az igazi olasz Espressomarkáns ízű, erős rövid kávé, melyet sötétre pörkölt nagyon magas - közel 100 Celsius-fokos hőmérsékletű – vízgőzzel készítenek.
Az Espresso romano úgy készül, hogy a hagyományos presszókávé tetejét reszelt citromhéjjal hintik meg.
Az Espresso con panna tejszínhabbal krémesített presszókávé.
A Cappucino az espresso krémes kistestvére, egyharmad rész tejjel készül, míg tetejére általában tejhabot öntenek.
A Hosszúkávé sok vízzel főzött eszpresszó kávéból készül.
A Kapuciner szintén espresso kávéból készül kevés tejhabbal.
Latte macchiato: Az espresso kávét egy pohár felgőzölt tejjel öntik össze, tetejére tejhabot öntenek.
Americano: forró vízzel higított eszpresszó, amely filterkávéra hasonlító kávéital, de megmarad az eszpresszó íze.
A Frappét forró nyári napokon igazán felfrissítő élményként kortyolhatjuk jegeskávé formában.
Édesszájúaknak: Mokka!Csokoládé ízű tej alapú eszpresszó, 1/3 rész eszpresszó 1/3 rész habosított tejjel, amelyben 1/3 rész kakaót olvasztunk fel.
Wiener melange: ½-ed rész normál erősségű kávé és ½-ed rész meleg tej, csokoládéval meghintve.
Hozd ki a legtöbbet a kávédból!
Csörömpöl a vekker? Nem kell azonnal az egész óriási bödön kávét magadba zúdítanod! Jobban teszed, ha inkább gyakrabban iszol belőle, de olyankor kevesebbet.
Ha túl hirtelen juttatod szervezeted nagy mennyiségű koffeinhez, felszökhet a vérnyomásod, ami hosszútávon keringési zavarokhoz vezethet. Ezért sokkal kíméletesebb, ha a kávét lassabban adagoljuk, így a hatása is tartósabb lehet, valamint nem fordulhat elő többé a remegés, vagy az ingerlékenység.
OLVASS TOVÁBB!
Omega-3 zsírsavak: életmentő tápanyagok a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben
Mik azok az Omega-3 zsírsavak?...
KÖZÉRZETEz a 6 hétköznapi szokásod rémálmokat okoz a fogorvosnak
Naponta kétszer fogat mosol, időnként fogselymet használsz, és azt hiszed, ezzel minden rendben van? Tévedsz, mert sajnos számos mindennap...
KÖZÉRZETFogszabályozás ár – ennyibe kerül a fogszabályozás manapság
Bár sokszor úgy érezzük, hogy a tökéletes mosoly ára szinte minden pénzt megér, itt az ideje, hogy beszéljünk a költségekről....
Mi a különbség a szemvizsgálat és a látásvizsgálat között?
A köznyelvben gyakran egymás szinonimájaként használjuk, ám a szemvizsgálat és a látásvizsgálat nem ugyanaz. Szemünk egészsége érd...
KÖZÉRZETNyomkodjuk-e a pattanásokat? A La Roche-Posay inkább a hámlasztásban hisz!
A pattanások nyomkodása valós probléma, főleg akkor, ha a tükör előtt állva nem tudsz ellenállni a kísértésnek....
KÖZÉRZETNyári nyomás, őszi nyugi: a pihenés is lehet kimerítő?
Sok ember számára a nyár a boldogság és a kikapcsolódás időszaka. Napsütés, nyaralás, élmények – mindez egyesek számára örömte...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK