A pH értéke 0 és 14 közé eshet. A 14 a leglúgosabb, a 0 a legsavasabb és a 7 a semleges. Szervezetünk legnagyobb részében a 7,5 pH-érték a tökéletes, de ez egyes szerveknél eltérő. A bőr pH-értéke 5, a nyálé 6,5–7, az emésztőrendszer részeiben pedig 1,5–7 közé esik a pH-érték.
1931-ben dr. Otto Warburg Nobel–díjat kapott azon kutatásáért, mely szerint a rákos megbetegedések 90-95 %-át a savas környezet váltja ki. A jelentés szerint a rákos sejtek nem képesek túlélni és szaporodni lúgos pH esetében. Az acidózis azonban káros hatással van különböző betegségekre is, mint például cukorbetegség, szívbetegség és csontritkulás. A legegyszerűbben egy pH-papírteszttel ellenőrizhetjük szervezetünk savasságát.
A savasság néhány jellemző tünete:
izomgörcsök
belégzés nehézsége
krónikus fáradtság
légszomj
Amikor a test pH-ja csökken, a szervezet igyekszik fenntartani a megfelelő egyensúlyt, így a májban, a vesében és a tüdőben felhalmozódnak a savas anyagok. Ez azért van, hogy a test pH-értéke 7,35–7,45 közötti tartományba essen. A probléma az, hogy idővel ezek a savas anyagok mérgezővé válnak. A sejtek elkezdhetnek korlátlanul és nem megfelelően osztódni. Az acidózis fő kiváltója a táplálkozásunk, hiszen azok vagyunk, amit megeszünk. A koffein, az alkohol, a cukor krónikus acidózishoz vezethet. Első lépésként tehát változtass az étrendeden és kezdj el lúgosító vizet fogyasztani.
Lúgosító víz receptje
Hozzávalók
1 nagy üvegkancsó;
1 teáskanál Himalája só;
2 liter tisztított víz;
1 citrom;
Elkészítés
Mossuk meg a citromot és szeleteljük fel héjastól. Öntsük a vizet a kancsóba, adjuk hozzá a citromot és a sót. Fedjük le, és hagyjuk állni 24 órán át, szobahőmérsékleten.
Minden reggel, étkezés előtt, fogyassz el belőle 3 pohárral. Ez az ital szép lassan lendületet ad az anyagcserédnek és fokozatosan növeli az energiaszintedet. Az agyat aktívabbá teszi, és eltávolítja a bőrben felhalmozódó méreganyagokat. Ne feledd, hogy önmagéban ez nem elég! Kerüld a cukrot, a feldolgozott élelmiszereket, a túlzott olaj felhasználást stb. A lúgos víz megakadályozza az acidózist és javítja az általános egészségi állapotot.
OLVASS TOVÁBB!
Jóga az íróasztal mellett: Egyszerű gyakorlatok a munkahelyi feszültség oldására
A modern irodahelyiségekben dolgozók számára a hosszan tartó ülés és a stressz központi problémává vált....
KÖZÉRZETMit érdemes tudni a depresszióról?
A depresszió a civilizációs betegségek közé tartozik. Minden korosztályt érinthet, megzavarja a mindennapi életvitelt, és megakadályoz...
KÖZÉRZETMinden, amit érdemes tudnod, ha tartasz a Parkinson-kórtól
A Parkinson-kórra jelenleg nincs gyógymód, de a betegség előrehaladásának lassítására irányuló terápiák fejlesztése folyamatosan z...
A stressz és az aranyér kapcsolata
Rohanó világunk gyakran kiváló talajt biztosít a stressz eluralkodására az életünkben. Ezen idegi terhelés több, mint egy rövid ideig...
KÖZÉRZETImmunegyensúly télen – Mutatjuk, mit érdemes fogyasztani!
Ősszel-télen egy-két megbetegedés még belefér, hiszen közösségben járva óhatatlanul is elkaphatsz egy vírusfertőzést....
KÖZÉRZETOmega-3 zsírsavak: életmentő tápanyagok a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben
Mik azok az Omega-3 zsírsavak?...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK