Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
KÖZÉRZET

Ez történik a szervezeteddel, ha egy héten keresztül minden nap fogyasztasz zellert

Szerző:
Szabó Anna
A zeller messze az egyik legértékesebb zöldség. Kiváló forrása a káliumnak, a magnéziumnak, valamint az A-, B-, C- és K-vitaminoknak. Gazdag még fitonutriensekben, amik gátolják a fertőzések kialakulását, valamint antioxidánsként működnek, erősítve az immunrendszert és edzve az egészséget.

A zeller a benne lévő rengeteg vitamin és ásványi anyag miatt fontos része az egészséges táplálkozásnak. Egy bögre nyers, aprított zeller (körülbelül 101 gramm) nagyjából a következőket tartalmazza:

- 16.2 kalória

- 3.5 gramm szénhidrát

- 0.7 gramm fehérje

- 0.2 gramm zsír

- 1.6 gramm rost

- 29.6 mikrogramm K-vitamin (37 %-a az ajánlott napi mennyiségnek)

- 453 nemzetközi egység (9 %-a az ajánlott napi mennyiségnek)

- 36.5 mikrogramm folsav (9 %-a az ajánlott napi mennyiségnek)

- 263 milligramm kálium (8 %-a az ajánlott napi mennyiségnek)

- 3.1 milligramm C-vitamin (5 %-a az ajánlott napi mennyiségnek)

- 0.1 milligramm mangán (5 %-a az ajánlott napi mennyiségnek)

- 0.1 milligramm B6-vitamin (4 %-a az ajánlott napi mennyiségnek)

- 40.4 milligramm kalcium (4 %-a az ajánlott napi mennyiségnek)

- 0.1 milligramm riboflavin (3 %-a az ajánlott napi mennyiségnek)

- 11.1 milligramm magnézium (3 %-a az ajánlott napi mennyiségnek)

Mindez kiegészül némi cukorral, E-vitaminnal, niacinnal, pantoténsavval, vassal, foszforral, cinkkel és szelénnel.

Kutatók a zeller alábbi előnyös tulajdonságait is bebizonyították:

- Segít megelőzni a fertőzéseket

- Segít kiegyensúlyozni a test pH-szintjét

- Alacsony kalória- és magas rosttartalma miatt hozzájárul a fogyáshoz

- Serkenti az emésztést, megszünteti a gyomorbántalmakat

- Vízhajtó tulajdonsága miatt orvosolja a húgycső betegségeit

- Nyugtatja az idegrendszert, segít könnyen 

- Mérsékli a koleszterinszintet és normalizálja a vérnyomást

- Alacsony savtartalma miatt segíthet a reflux kezelésében

- Rengeteg A-vitamin található benne, ezért javítja a látást, nyugtatja a száraz szemet és védi a szaruhártyát

- Természetes fogkefeként működik, mert rágás közben rostos szálakká bomlik szét

Jótékony hatásait számos módon élvezheted. Főzhetsz előle levest, főzeléket, készíthetsz belőle salátát, esetleg mogyoróvajba, humuszba vagy más szószba mártogathatod.

 

közérzet egészség fogyás
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL