KÖZÉRZET

Ez történik a testeddel, ha rendszeresen fogyasztasz kefirt

Szerző:
Szabó Anna
Szakértők szerint a bél mikrobái különösen fontosak az immunitás szempontjából, ezért fontos probiotikumokban gazdag ételeket fogyasztani, melyek segíthetnek védelmet nyújtani a különböző vírusokkal, fertőzésekkel szemben. A kefir pont ilyen élelmiszer, egy különleges bélgyógyító szuperétel, mely rendkívül egészséges.

Mi is a kefir?

A kefir egy erjesztett ital, melyet általában tehéntejből készítenek. Íze hasonlít a joghurtéhoz, kissé savanyú, de nem annyira sűrű. Gyakran a laktóz intoleranciában szenvedők is fogyasztják, ugyanis az erjesztési folyamat során a laktóz tejsavvá alakul, mely könnyebben emészthető. Általában Kelet-Európa és Délnyugat-Ázsia egyes részein fogyasztják, és azt mondják róla, hogy javítja az emésztést. Valójában a kefir szó a török „keyif” szóból származik, mely azt jelenti, hogy jó érzés – akárcsak olyan, amit étkezés után érzünk.
Ennek ellenére, ha nem szeretnél tejtermékeket fogyasztani, akkor már elérhetőek nem állati eredetű kefir alternatívák is, melyek kókusztej vagy rizstej felhasználásával állíthatók elő.

A kefir egészségügyi előnyei

Az egészségügyi szakemberek szerint a kefir az egyik legegészségesebb élelmiszer. A tehéntejből készített kefir sokféle tápanyagot tartalmaz, mint például fehérjét, kalciumot, foszfort, B-vitamint, riboflavint, magnéziumot és probiotikumokat is. Nemcsak alacsony kalóriatartalmú, hanem a bélrendszerünkre is lenyűgöző hatással van.
A kefirben több probiotikum található, mint a joghurtban, ezért jobb táplálék lehet. A bélben a jó baktériumok fontosak a káros törzsekkel szembeni védelemhez. Akár 61 különböző baktériumtörzset is tartalmazhat, melyek sokfélesége attól függ, hogy melyik márkát vásárlod.

A Lactobacillus kefiri nevű baktériumtípusról bizonyított, hogy megvéd a káros baktériumokkal szemben, mint például az E. colival vagy a szalmonellával szemben. Egyes tanulmányok szerint a kefirben lévő baktériumok a rákos sejtek elpusztításához, valamint az asztma és az allergia tüneteinek enyhítéséhez is hozzájárulnak.
Továbbá a kefir segít megvédeni a csontokat az idő múlásával, de a kalciumon kívül tartalmaz még K2-vitamint is, mely segíti a kalcium eljutását a csontokhoz.

Összességében a kefir fogyasztása sokféle módon javíthat az egészségeden. A probiotikumban gazdag ételek segíthetnek az emésztésben, a súlycsökkentésben, a vércukorszint kezelésében és még sok másban is. A kefir turmixokhoz is használható, készíthető belőle chia puding vagy önmagában is fogyasztható.


 

közérzet egészség
Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL