Mi is a kefir?
A kefir egy erjesztett ital, melyet általában tehéntejből készítenek. Íze hasonlít a joghurtéhoz, kissé savanyú, de nem annyira sűrű. Gyakran a laktóz intoleranciában szenvedők is fogyasztják, ugyanis az erjesztési folyamat során a laktóz tejsavvá alakul, mely könnyebben emészthető. Általában Kelet-Európa és Délnyugat-Ázsia egyes részein fogyasztják, és azt mondják róla, hogy javítja az emésztést. Valójában a kefir szó a török „keyif” szóból származik, mely azt jelenti, hogy jó érzés – akárcsak olyan, amit étkezés után érzünk.
Ennek ellenére, ha nem szeretnél tejtermékeket fogyasztani, akkor már elérhetőek nem állati eredetű kefir alternatívák is, melyek kókusztej vagy rizstej felhasználásával állíthatók elő.
A kefir egészségügyi előnyei
Az egészségügyi szakemberek szerint a kefir az egyik legegészségesebb élelmiszer. A tehéntejből készített kefir sokféle tápanyagot tartalmaz, mint például fehérjét, kalciumot, foszfort, B-vitamint, riboflavint, magnéziumot és probiotikumokat is. Nemcsak alacsony kalóriatartalmú, hanem a bélrendszerünkre is lenyűgöző hatással van.
A kefirben több probiotikum található, mint a joghurtban, ezért jobb táplálék lehet. A bélben a jó baktériumok fontosak a káros törzsekkel szembeni védelemhez. Akár 61 különböző baktériumtörzset is tartalmazhat, melyek sokfélesége attól függ, hogy melyik márkát vásárlod.
A Lactobacillus kefiri nevű baktériumtípusról bizonyított, hogy megvéd a káros baktériumokkal szemben, mint például az E. colival vagy a szalmonellával szemben. Egyes tanulmányok szerint a kefirben lévő baktériumok a rákos sejtek elpusztításához, valamint az asztma és az allergia tüneteinek enyhítéséhez is hozzájárulnak.
Továbbá a kefir segít megvédeni a csontokat az idő múlásával, de a kalciumon kívül tartalmaz még K2-vitamint is, mely segíti a kalcium eljutását a csontokhoz.
Összességében a kefir fogyasztása sokféle módon javíthat az egészségeden. A probiotikumban gazdag ételek segíthetnek az emésztésben, a súlycsökkentésben, a vércukorszint kezelésében és még sok másban is. A kefir turmixokhoz is használható, készíthető belőle chia puding vagy önmagában is fogyasztható.
OLVASS TOVÁBB!
A stressz és az aranyér kapcsolata
Rohanó világunk gyakran kiváló talajt biztosít a stressz eluralkodására az életünkben. Ezen idegi terhelés több, mint egy rövid ideig...
KÖZÉRZETImmunegyensúly télen – Mutatjuk, mit érdemes fogyasztani!
Ősszel-télen egy-két megbetegedés még belefér, hiszen közösségben járva óhatatlanul is elkaphatsz egy vírusfertőzést....
KÖZÉRZETOmega-3 zsírsavak: életmentő tápanyagok a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben
Mik azok az Omega-3 zsírsavak?...
Ez a 6 hétköznapi szokásod rémálmokat okoz a fogorvosnak
Naponta kétszer fogat mosol, időnként fogselymet használsz, és azt hiszed, ezzel minden rendben van? Tévedsz, mert sajnos számos mindennap...
KÖZÉRZETFogszabályozás ár – ennyibe kerül a fogszabályozás manapság
Bár sokszor úgy érezzük, hogy a tökéletes mosoly ára szinte minden pénzt megér, itt az ideje, hogy beszéljünk a költségekről....
KÖZÉRZETMi a különbség a szemvizsgálat és a látásvizsgálat között?
A köznyelvben gyakran egymás szinonimájaként használjuk, ám a szemvizsgálat és a látásvizsgálat nem ugyanaz. Szemünk egészsége érd...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK