Azok az egészséges emberek, akiknek az étrendjében már eddig is kevés volt a hús és a tejtermék, tovább csökkenthetik, sőt, teljesen el is hagyhatják az állati termékek fogyasztását.
Az alábbi súly szerinti arányok egy gabona és zöldség alapú diéta esetében rostokban, ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag, fehérjében és telítetlen zsírokban mértéktartó, telített zsírokban szegény táplálkozást jelentenek. Azoknál a népcsoportoknál, ahol elsősorban ilyen étrenden élnek, viszonylag kevesebb arák és a szívbetegség, és magasabb az átlagos életkor.
35-60% |
Gabona: teljes gabonaszemek, pelyhek, gabonacsírák, lisztkészítmények |
20-25% |
Zöldség: zöldek, keményítőtartalmúak, alacsony keményítőtartalmúak, tengeri moszatok és mikroalgák |
5-15% |
Hüvelyes: bab, borsó, lencse, hüvelyes-csírák, tofu, miszó stb. |
5-15% |
Gyümölcs, dióféle, olajos mag |
0-10% |
Állati termék: tejtermék, tojás, hal, baromfi, emlősök húsa |
A megadott mozgástér elég tág ahhoz, hogy mindenki megtalálja a neki valót a szélsőséges állapotokban szenvedők kivételével. Általános szabály, hogy a többlet jegyeit viselő robusztus személyek étrendje csak mértékkel tartalmazzon állati terméket, azonban a törékeny, hiányos személyeknek szükségük lehet rá. A diófélék és a magvak koncentrált zsír- és fehérjetartalmuk miatt nagyon keveset szabad enni belőlük. A fáradtságot és a gyenge emésztést általában a túlzott gyümölcs- és gyümölcsléfogyasztás okozza, különösen trópusi gyümölcsök esetében.
Aki az említett arányoknak megfelelően táplálkozik, csak az első lépést tette meg a jóllét felé. Legalább ennyire fontos, hogy egészségesen párosított, egyszerű fogásokat együnk, ne habzsoljunk, olyan kiváló minőségű élelmiszereket vásároljunk és készítsünk, amelyek megfelelnek egyéni alkatunknak és állapotunknak, eleget mozogjunk, és még folytathatnánk a sort azzal a számtalan szemléletbeli tényezővel, amely az emésztésünket és általában az egészségünket befolyásolja. Következő tippjeinkkel csökkentheted az étrendedben lévő húsok és állati termékek arányát.
1. Ha finomított gabonafélékhez szoktál, fokozatosan adj teljes gabonát a fehér rizshez vagy megszokott, finomított pelyheidhez. A teljes gabona magasabb tápanyagtartalma csökkenti a hús utáni vágyat. Azokat a termékeket is mellőzd, amelyek víz- és tápanyagveszteséget okoznak, például a fehér cukrot, a fehér kenyeret, a tésztát, a süteményt és a szeszes italt. Barátkozz a tengeri növényekkel: az ásványi anyagok teljes spektruma megtalálható bennük.
2. Növeld a zöldségek, és csökkentsd a hús arányát. A levesek, a raguk jótékonyan oldják a hús tömény jellegét.
3. Először a vörös húsokból (vagy általában az emlősök húsából), majd a baromfiból és a halból egyél kevesebbet.
4. Csökkentsd a tejterméket és a tojást is, különösen, ha silány minőségű. Sokan tapasztalják, hogy nem bírják a gabona alapú étrend és tejtermékek kombinációját (székrekedést és teltségérzetet okoz). A bőségesen fogyasztott tejtermék és a tojás sok, a gabona mérsékelt mennyiségű nyálkát képez, így együtt mértéktelen nyálkafelhamozódáshoz vezetnek.
5. Hogy simább legyen az átmenet, és ritkább az evési roham, jobb kevesebb állati terméket enni rendszeresen, mint alkalmanként sokat.
6. Amikor az ember mentálisan és fizikálisan kiegyensúlyozott, már kis mennyiségű állati termék is elég (vagy teljesen elhagyható). Ne siess, élvezd az élet változásának minden szakaszát! Általában könnyebb a változás, ha fokozatos az átmenet. Annak ellenére, hogy a jótékony változások már heteken belül megjelenhettek, az igazi átalakuláshoz évek kellenek. A megújulási folyamat harmonikus életmódot jelent.
Forrás
Paul Pitchford: Gyógyító táplálkozás
Édesvíz Kiadó
„Az étel mindig megfelelően működik, bár a hatása kevésbé markáns, sokkal gyengédebb, mint a gyógynövényeké és más gyógyszereké. Ugyan lassabban fejti ki a hatását, de sokkal alaposabban befolyásolja a test valamennyi rendszerét. Ha megelőzésre és kezelésre helyes étrendet állítunk össze, kevesebb gyógyszerre lesz szükség – ha szükség lesz egyáltalán.”
A Gyógyító táplálkozás a kínai orvoslás és táplálkozástudomány hagyományait társítja a növényi étrend gyógyító hatásaival foglalkozó modern nyugati kutatásokkal. Ez a korszakalkotó munka átfogó és értékes ismeretekkel gazdagítja olvasóit az egészséggel, az étrenddel, az alternatív gyógyítással, valamint számtalan növényi és állati eredetű táplálék gyógyító tulajdonságaival kapcsolatban.
Paul Pitchford tanár, táplálkozáskutató az ősi hagyomány szellemében inaskodással, a kelet-ázsiai orvostudomány mestereinek személyes útmutatása mellett szerezte szakképzettségét. Több mint három évtizedes működése alatt a távol-keleti filozófia egyesítő, holisztikus megközelítését ötvözte a Nyugat főbb táplálkozásterápiai elméleteivel, amivel új távlatokat nyitott az egészség és a gyógyítás előtt. A szellemi tudatosságot és az ebből fakadó útmutatást tartja a sokszínű élet, így a táplálkozás lényegének.
További információt a könyvről idekattintva,
az Édesvíz Kiadó honlapján találsz >>
OLVASS TOVÁBB!
Omega-3 zsírsavak: életmentő tápanyagok a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben
Mik azok az Omega-3 zsírsavak?...
KÖZÉRZETEz a 6 hétköznapi szokásod rémálmokat okoz a fogorvosnak
Naponta kétszer fogat mosol, időnként fogselymet használsz, és azt hiszed, ezzel minden rendben van? Tévedsz, mert sajnos számos mindennap...
KÖZÉRZETFogszabályozás ár – ennyibe kerül a fogszabályozás manapság
Bár sokszor úgy érezzük, hogy a tökéletes mosoly ára szinte minden pénzt megér, itt az ideje, hogy beszéljünk a költségekről....
Mi a különbség a szemvizsgálat és a látásvizsgálat között?
A köznyelvben gyakran egymás szinonimájaként használjuk, ám a szemvizsgálat és a látásvizsgálat nem ugyanaz. Szemünk egészsége érd...
KÖZÉRZETNyomkodjuk-e a pattanásokat? A La Roche-Posay inkább a hámlasztásban hisz!
A pattanások nyomkodása valós probléma, főleg akkor, ha a tükör előtt állva nem tudsz ellenállni a kísértésnek....
KÖZÉRZETNyári nyomás, őszi nyugi: a pihenés is lehet kimerítő?
Sok ember számára a nyár a boldogság és a kikapcsolódás időszaka. Napsütés, nyaralás, élmények – mindez egyesek számára örömte...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK