Bár a magyar konyha régóta használja, de őshazája Peru, ahol ma majdhogynem gyomnövényként tekintenek rá. A mexikóiak kezdték el termeszteni, Európában csak a XI. században vált ismertté, Cortez jóvoltából, aki a magokat szerelmi ajzószerként használta, és eljuttatta kontinensünkre. Olaszországban aranyalmának, Provence-ban szerelemalmának hívják. A középkorban mérgező hatást tulajdonítottak neki, mert az akkor használatos ón tányérokból a növény valóban mérgező savakat oldott ki, amely követelt néhány halálesetet. Későbbi korokban gyógy és dísznövényként tartották, majd egyre inkább bekerült a mindennapi étkezésbe, szerte a világon.
Sok vita van arról, hogy a paradicsom zöldség vagy gyümölcs. Az utóbbi kategória pártolói arra hivatkoznak, hogy a gyümölcsökben magvak vannak, és mivel a paradicsom is magvas, ezért gyümölcsnek kell lennie. Botanikailag viszont inkább zöldség, a burgonyafélék családjába tartozik, távoli rokona a paprikának és a padlizsánnak. Az amerikaiak viszont nem elégedtek meg annyival, hogy van egy növény, ami kinek gyümölcs, kinek zöldség, hosszú pereskedés után törvénnyel mondatták ki, hogy igenis zöldség. A történet az 1800-as évek végére nyúlik vissza, amikor egy kereskedőcsalád pert indított a New yorki vámhatóság ellen, amiért különadót vetett ki az importált zöldségekre, amit a család jogtalannak tartott, mert a paradicsomot gyümölcsnek definiálta. Végül pert vesztettek, a bíróság azzal indokolta a döntést, hogy a gyümölcsöket desszertként fogyasztják, míg a paradicsom inkább a köret, vagy a saláta szerepét kapja. 2011 óta, már a ketchupot is zöldségnek mondta ki a Kongresszus, az egészséges életmód jegyében.
Egy átlag nagyságú paradicsom mindössze 22 kalóriát tartalmaz, nem tartalmaz zsírt csupán 5 gr szénhidrátot, amiből 1 gr rost, 3 gr cukor és 1 gr fehérje. Viszont nagy adagban tartalmaz C-vitamint, A-vitamint B1, B12 vitamint, és folsavat. Alapvető hatása az antioxidáns hatás, amit a benne található, likopin, kolin, béta-karotin, folsav és lutein tartalom biztosít. Hatékony ellenszere a daganatos megbetegedéseknek, és a vérnyomásra is jótékony hatással van. Vigyázni kell azonban azoknak, akik a magas vérnyomásra olyan gyógyszert szednek, ami visszatartja a káliumot, ők csak módjával fogyaszthatják. Pozitív hatással van a cukorbetegségre, nők esetében áldott állapotban is ajánlott fogyasztani, mert magas a folsavtartalma, ami fontos a magzat egészséges fejlődése érdekében. Segíti az emésztést, tisztítja, megújítja a májat. Fogyasztása csökkenti a reumás és ízületi fájdalmakat, jó hatású köszvény és gyulladásos megbetegedések esetén.
Az érett paradicsom termése tápanyagokban gazdag. Éretlenül ne fogyasszuk, mert van benne egy szolanin nevű vegyület, ami zöld és keserű, és nem utolsósorban mérgező. Érés közben azonban eltűnik. Ajánlatos jó minőségű zsírokkal együtt fogyasztani, nyersen, mert a benne lévő hatóanyagok legjobban a zsírban oldódnak. Főzve legfőbb hatóanyaga a likopin érvényesül a legjobban. A likopin cellulóztartalmú rostokba van zárva, és csak hő, és némi zsír hatására szabadul fel. A likopin hatása nélkül gyengülne a látásunk, nyálkahártyáink elsorvadnának, és elvesztenék szerepüket a baktériumok, gombák elleni védekezésben.
Már belsőleg is széppé varázsol bennünket A-vitamin tartalmának köszönhetően, rendkívül jól hat bőrproblémák esetén, és a nap által okozott égési sérülések csillapításában. Külsőleg már dédanyáink is használták szépészeti célokra, gyulladáscsökkentő, bőrtápláló és pólusösszehúzó hatása miatt. Ráadásul nagyon egyszerűen alkalmazható. Csak kenegesd az arcodat három héten keresztül egy fél egészséges, lehetőleg vegyszermentes paradicsommal. Eltűnnek a pattanások és a hegek is. Arcradírt is könnyen varázsolhatsz, a lédús érett zöldséget mártsd kristálycukorba, és már kezdődhet is a körkörös dörzsölés. Arcpakolásként alkalmazhatod, ha felkarikázod és fekve, hetente kétszer egyszerűen csak az arcodra teszed. Egyetlen hátránya, hogy a leve a nyakadba folyhat, de egy kicsi törölközővel a kezedben orvosolhatod a problémát.
OLVASS TOVÁBB!
Omega-3 zsírsavak: életmentő tápanyagok a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben
Mik azok az Omega-3 zsírsavak?...
KÖZÉRZETEz a 6 hétköznapi szokásod rémálmokat okoz a fogorvosnak
Naponta kétszer fogat mosol, időnként fogselymet használsz, és azt hiszed, ezzel minden rendben van? Tévedsz, mert sajnos számos mindennap...
KÖZÉRZETFogszabályozás ár – ennyibe kerül a fogszabályozás manapság
Bár sokszor úgy érezzük, hogy a tökéletes mosoly ára szinte minden pénzt megér, itt az ideje, hogy beszéljünk a költségekről....
Mi a különbség a szemvizsgálat és a látásvizsgálat között?
A köznyelvben gyakran egymás szinonimájaként használjuk, ám a szemvizsgálat és a látásvizsgálat nem ugyanaz. Szemünk egészsége érd...
KÖZÉRZETNyomkodjuk-e a pattanásokat? A La Roche-Posay inkább a hámlasztásban hisz!
A pattanások nyomkodása valós probléma, főleg akkor, ha a tükör előtt állva nem tudsz ellenállni a kísértésnek....
KÖZÉRZETNyári nyomás, őszi nyugi: a pihenés is lehet kimerítő?
Sok ember számára a nyár a boldogság és a kikapcsolódás időszaka. Napsütés, nyaralás, élmények – mindez egyesek számára örömte...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK