Divatos dolog lett salaktalanítani, sokan úgy kezelik, mintha az új évezred találmánya lenne. Pedig, ha hiszed, ha nem már több mint félévszázada ismert fogalom, éppúgy, mint a sav-bázis egyensúly. 1953-ban megjelent egy könyv, amelynek tulajdonképpen mindannyiunkat fel kellett volna ráznia: dr. Friedrich F. Sander tollából. Ebben Sander leírja a túl savas táplálkozás veszélyeit. Ám ennek ellenére az elsavasodás veszélyeiről több mint fél évszázadon keresztül egy szó sem esett.
Bizonyára a hús-, sajt és élvezeticikk-iparnak sem állt érdekében, hogy ez az információ terjedjen, mivel az élvezeti cikkek is a leginkább savasító anyagok közé tartoznak. Feltehetően a könyv megjelenési ideje (a háború után) szintén szerepet játszott az elsavasodás veszélyeinek elhallgatásában: akkoriban sokan igyekeztek pótolni éveken át tartó hús- és élvezeticikk-veszteségüket. Így történhetett, hogy sokáig nem figyeltek oda a szakemberek figyelmeztető jelzéseire.
Nem vagy túl savas? |
Az elsavasodás egyik fontos jele a vizelettesztből derül ki. Ehhez a gyógyszertárban kapható indikátorpapírra van szükség (lakmuszcsík). A papírt tartsuk a vizeletsugár alá, és a színváltozást hasonlítsuk össze a színskálával. A reggeli vizeletet vizsgáljuk, közvetlenül felkelés után, mert ilyenkor a legsavasabb. A pH-érték ideális esetben 7 körüli. |
Napjainkban a lakosság 98 %-a szenved acidózisban (elsavasodásban), általában anélkül, hogy tudna róla. Ahogy egy autó is lassan átrozsdásodik, ha semmit sem teszünk ellene, úgy az évek során a savasodástól bennünk is biológiai rozsda rakódik le. Ez a folyamat alattomosan megy végbe, így évtizedekig észre sem vesszük, amíg már (szinte) túl késő lesz. A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a civilizációs betegségek 60-70 %-a bázikusabb táplálkozással elkerülhető lenne.
Hans-Heinrich Jörgensen természetgyógyásznak köszönhetjük, hogy ma már bizonyítani tudjuk a vér és plazma (intercelluláris puffer) pufferminőségének (minél nagyobb a pufferkapacitás, annál ellenállóbb a rendszer a pH-érték változásával szemben) elsavasodásból eredő jelentős romlását. A pufferkapacitás károsodása a sejten belüli elsavasodás (intracelluláris acidózis) következménye. Ehhez jön még az anyagcsere elsavasodása, az ásványi anyagok kiürülése és az elsalakosodás.
Most már tudjuk, hogy az elsavasodás negatív következményei messze felülmúlják, amit korábban feltételeztünk. Az alábbi lista bizonyos útbaigazítást adhat, azonban korántsem teljes:
• Öregedés: az életkor előrehaladtával a test már nem képes kompenzálni az elsavasodást, emiatt a bőr, a haj, az izmok a vese és a csontok idő előtt megöregszenek.
• Narancsbőr: a test a savak semlegesítése céljából salakot termel, amely lerakódik a kötőszövetekben, és ez a kötőszövetek gyengülésében és külsőleg cellulitisz formájában nyilvánul meg.
• Csontritkulás: az elsavasodás akadályozza a csontépítő sejtek aktivitását, a csontok elveszítik ásványianyag-tartalmukat, törékenyek lesznek.
• Egyéb következmények A-tól Z-ig: allergiák, bőrviszketés, fogkő, fogszuvasodás, gyomor-bél betegségek, gyomorégés, hajhullás, hajnövekedéssel kapcsolatos problémák, hallásromlás, hátpanaszok/hátfájás (szervi ok nélkül), izomgörcsök, (fokozott) izzadás, köszvény, lábizzadás, migrén, neurodermitisz, parodontózis, pikkelysömör, reuma, szélhűdés, szívinfarktus, vérkeringési zavarok, visszerek.
Remer és Manz készítette el a legismertebb ilyen táblázatot, amely megmutatja, mennyire lúgos vagy savas az anyagcsere szempontjából egy-egy élelmiszer.
Nem az számít, hogy az adott élelmiszernek édes vagy savanyú az íze, hanem hogy a testben savat vagy lúgot képez-e. Például a citrom savanyú, mégis lúgot képez az anyagcsere folyamán.
A következő összeállításban a negatív értékű (100 grammonkénti milliekvivalensekben megadva) élelmiszerek bázikus hatásúak, míg a pozitív értékű élelmiszerek savas hatásúak. Minél nagyobb egy szám, annál erősebben érvényesül a mindenkori hatás.
A sav-bázis háztartást erősen savasító élelmiszerek:
• Tojás (tojássárgája +23,4, tyúktojás +8,7)
• Hal/tenger gyümölcsei (garnéla +18,2, feketekagylók +15,3)
• Sajt/túró (parmezán +34,2, ömlesztett sajt +28,7, keménysajt +19,2, gouda +18,6, túró +11,1)
• Diófélék (földimogyoró +8,7)
• Valamennyi kolbászféle (szalámi +11,6)
• Hús (sovány marhahús +7,8, tyúkhús +8,7)
• Cukor
• Mindenféle gabona és gabonából készült termék (teljes kiőrlésű liszt +8,2, búzaliszt +6,9, fehér kenyér +3,7, teljes kiőrlésű spagetti +6,5).
0 vagy viszonylag semleges hatásúak:
• Sör, rizs, olajak, étcsokoládé, tej, kefír, joghurt
Enyhén lúgos hatásúak:
• Tofu, tejsavó
Kivétel nélkül lúgos hatásúak:
• Gyümölcs, zöldség (spenót -14,0; petrezselyem -12,0)
• Gyümölcs- és zöldséglevek (paradicsom, cékla, sárgarépa -3,6)
Tea (gyümölcstea -2,3)
Alig pár éve jelent meg a magyar piacon a PH Csoda Dr. Robert O. Young és feleségének a tollából, valamint a hozzá kapcsolódó termékcsoport. Forradalmian új módszerként vezették be az egészséghez szükséges 80/20 arányú lúgos és savas egyensúlyt a szervezetben, valamint néhány élelmiszerről – a fent felsoroltaktól eltérően – savas kémhatást mutattak ki. Mára azonban számos kritikusa akad.
A legtöbben arra panaszkodnak, hogy csalódtak az orvos szerzőpárosban. Sőt még hitelességüket is megkérdőjelezik. Szerintük ugyanis Dr. Howard Hay amerikai orvos már a 20. század elején nyilvánossá tett életmódprogramjának a klónja, és nincs más különbség a kettő között, mint, hogy Dr. Young programja lényegében a vegetáriánus étkezésre való áttéréshez ad útmutatót, míg a Hay-diéta az állati fehérjék fogyasztását is engedélyezi (de ugyanúgy szétválasztó étrend, ahogy azt már korábban megírtuk).
A táplálékról való lemondás, például nagyböjtkor, régi hagyományokra tekint vissza, és a salaktalanítást, a méregtelenítést, valamint a test és a lélek megújulását szolgálja. A böjtölés olyan a test számára, mint a hétvége. Ezen a napon nincs emésztési feladata. Te mivel szoktál hétvégén foglalkozni? Talán takarítasz? A test is ugyanezt teszi, elkezdődik a tisztulása. Kiválaszt magából mindent, ami lerakódott, elhasználódott és elhalt, mindent, ami pillanatnyilag terheli.
Legjobb a koplalást összekötni a szabadsággal. De akkor is böjtölhetsz, amikor dolgoznod kell. Amennyiben könnyű böjtkosztot keresel, amely ráadásul erősít is, főzz vegyes zöldséget, majd szedd ki, és a tiszta főzőlevet fogyaszd el. Adott esetben a főtt zöldség levét egy termoszkannában is magaddal viheted a munkahelyedre. A böjti napokon, sétálj sokat friss levegőn (az oxigéncsere miatt), de megerőltetés nélkül (például ebédszünetben). Legjobb, ha együtt koplalsz egy kedves ismerősöddel, lehetőleg olyasvalakivel, aki jártas a témában. Számíts rá, hogy a nap végén mély álomba merülsz majd, és másnap úgy érzed magad, mintha újjászülettél volna.
A bő folyadékfogyasztás szintén segít a méregtelenítésben. A számos salaktalanító gyógynövény közül - mint például a csalántea, gyermekláncfű, orbáncfű, medveszőlőlevél - mi csak kettőt szeretnénk kiemelni. Például a medvehagyma vértisztító tulajdonságának köszönhetően kiváló támogatója lehet a salaktalanító kúrának. Tavasszal friss medvehagymalevelet szerezz be és apróra vágva frissen fogyaszd. Mint ahogy a petrezselymet, úgy szórhatod bármilyen ételedbe, amelyet egyébként friss zöldséggel ízesítünk és dekorálunk. De a medvehagyma leveléből salátát is készíthetsz, vagy akár meg is főzheted, mint a spenótot.
Az aprócsalán friss fiatal hajtásai ugyancsak megfelelnek a salaktalanító kúrához. Egy csészéhez egy maréknyi friss aprócsalán hajtást vegyél, forrázd le, majd hagyd állni fél percig. Ha leszűrted, ezt elosztva, négy csészével kortyolgass el egész nap.
OLVASS TOVÁBB!
Omega-3 zsírsavak: életmentő tápanyagok a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben
Mik azok az Omega-3 zsírsavak?...
KÖZÉRZETEz a 6 hétköznapi szokásod rémálmokat okoz a fogorvosnak
Naponta kétszer fogat mosol, időnként fogselymet használsz, és azt hiszed, ezzel minden rendben van? Tévedsz, mert sajnos számos mindennap...
KÖZÉRZETFogszabályozás ár – ennyibe kerül a fogszabályozás manapság
Bár sokszor úgy érezzük, hogy a tökéletes mosoly ára szinte minden pénzt megér, itt az ideje, hogy beszéljünk a költségekről....
Mi a különbség a szemvizsgálat és a látásvizsgálat között?
A köznyelvben gyakran egymás szinonimájaként használjuk, ám a szemvizsgálat és a látásvizsgálat nem ugyanaz. Szemünk egészsége érd...
KÖZÉRZETNyomkodjuk-e a pattanásokat? A La Roche-Posay inkább a hámlasztásban hisz!
A pattanások nyomkodása valós probléma, főleg akkor, ha a tükör előtt állva nem tudsz ellenállni a kísértésnek....
KÖZÉRZETNyári nyomás, őszi nyugi: a pihenés is lehet kimerítő?
Sok ember számára a nyár a boldogság és a kikapcsolódás időszaka. Napsütés, nyaralás, élmények – mindez egyesek számára örömte...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK