KÖZÉRZET

Nem tudsz elaludni? – Olvass tovább, és tudd meg, mit kell tenned

A legtöbb ember élete során találkozik azzal a problémával, hogy nem képes elaludni, és könnyen frusztrálttá válik emiatt. A jó minőségű éjszaki alvás hiányát számos tényező okozhatja, a szorongástól és a stressztől a rossz alváshigiénéig. Talán úgy gondolod, hogy jól alszol éjszakánként, de valószínűleg több pihenésre van szükséged, mint gondolnád.

Mindenkinek szüksége van 7-8 óra alvásra ahhoz, hogy kipihentnek érezze magát. Ezért érdemes kialakítani egy alvási rutint, és ha gyakran felébredünk, tanulmányozzuk a saját pihenésünket alvásnapló segítségével. Hasznos áttekinteni továbbá a környezetünket, ha a rossz alvás jeleivel találkozunk. Fontos, hogy az ágyunk tiszta és a kényelmes legyen, a hálószoba pedig egy kicsit hűvös és sötét. Íme, 10 tipp, hogy könnyen álomba merülj:

1. Próbálj meg lazítani legalább fél órát elalvás előtt! Ebben az időben olvass, jógázz, vagy csinálj bármit, ami lenyugtat!

2. Legalább egy órával elalvás előtt szabadulj meg minden kékfényforrástól, vagyis kapcsold ki a tévét és a laptopot, és tedd le a telefont!

3. Ha több, mint 20 perce nem jön álom a szemedre, akkor csinálj valami megnyugtatót egy másik helyiségben addig, amíg nem érzed magad fáradtnak!

4. Kelj fel minden nap ugyanabban az időben! Így könnyebben megtanulja a szervezeted, hogy mikor van itt az elalvás és az ébredés ideje.

5. Ne tévézz az ágyadban! Ezt a bútordarabot csak alvásra és szexre használd!

6. Távolítsd el a faliórát a látóteredből, ha görcsösen számolod a perceket, amikor nem tudsz aludni!

7. Mozogj minden nap, hogy levezesd a téged ért feszültséget! Viszont fontos, hogy ezt ne az alvásidő előtt közvetlenül tedd!

8. Csökkentsd a koffeinfogyasztásodat - különös tekintettel az estékre!

9. Ne telj el étellel vagy alkohollal esténként, mert úgy rosszabbul fogsz aludni. Még akkor sem, ha úgy érzed, hogy egy-két pohár bor segít az elalvásban!

10. Hagyd abba a dohányzást! Kutatások bizonyítják, hogy a dohányzó emberek a nikotin stimuláló hatása miatt rosszabbul alszanak.

Hogyan aludj vissza egy éjszakai felébredés után?

Rengeteg módszer van, ami a megszakítás után segít újra álomba merülni. Elhoztunk néhányat közülük!

A 4-7-8 légzéstechnika

1. Szívd be a levegőt az orrodon keresztül 4 másodpercig!

2. Tartsd bent 7 másodpercig!

3. Fújd ki suttogó hanggal 8 másodpercen keresztül!

Próbáld meg úgy végezni a műveletsort, hogy nem görcsölsz rá arra, hogy tökéletesen csinálod-e!

A 120 másodperc-módszer

Mondd magadnak, hogy ébren akarsz maradni! – Kutatások szerint a paradox szándék segít abban, hogy hamarabb álomba merülj.

Képzeld magad egy nyugodt helyre! – Az Oxford Egyetem tanulmánya szerint más békés hely elképzelése is altató hatású lehet.


 

Szólj hozzá Te is !
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL