Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
KÖZÉRZET

Szédülsz, hidegek a végtagjaid? Lehet, hogy cukorbeteg vagy?

Szerző:
Szabó Anna
A cukorbaj olyan állapot, amikor a szervezet nem képes a cukrot megfelelően átalakítani. Éppen ezért, ha mindennapos tünetekkel találkozol, ne legyints, hanem rendszeresen ellenőrizd vércukor-szintedet. A miérteket, megtudhatod cikkünkből!


A rendellenesség legismertebb tünete a kínzó szomjúság és a gyakori vizeletürítés; gyakori szövődménye a vakság, a szívbetegség, a veseelégtelenség és a végtagok rossz vérkeringése. A cukorbeteg hasnyálmirigye vagy nem tud elég inzulint – vércukorszint-szabályzó hormont – termelni, vagy az előállított inzulin nem elég hatékony. Eredménye a hiperglikémia, a magas vércukorszint, amikor is túl sok cukor kerül a véráramba.


Vércukor-rendellenességek

A diabétesz két alapvető minta szerint jöhet létre. A fiatalkori cukorbajban a hasnyálmirigy inzulintermelő része károsodik, ezért inzulinhiány keletkezik. Ezt a betegséget nehéz gyógyítani, de az elegendő keményítőt és rostot tartalmazó, megfelelő étrend segítségével még ebben az esetben is körülbelül egyharmadával csökkenthető az inzulinadag, valamint a szövődmények gyakorisága és súlyossága.

A cukorbaj gyakoribb fajtájában – amelyik felnőttkorban jelentkezik, a továbbiakban diabéteszként említjük – termelődik ugyan inzulin, de a sejtek nem tudják hasznosítani, mert a zsírban gazdag étrend ezt egyszerűen megakadályozza. A finomított és az egyéb egyszerű cukrok fogyasztása szintén hozzájárul a diabétesz kialakulásához, mert a szervezetben nagy mennyiségben zsírrá változnak. Néhány hetes, összetett szénhidrátokból, például finomítatlan gabonából, zöldségből, hüvelyesből álló diéta után a cukorbetegek 80 százalékának egyáltalán nem kell inzulint és tablettát szednie, és a fennmaradó 20 százalékuk is csökkenteni tudja az adagját.
Mind a fiatal-, mind a felnőttkori diabéteszre jellemző, hogy túl sok cukor kerül a vérbe, amit a vese a többi folyadékkal együtt kiválaszt, ettől válik a vizeletürítés gyakorivá és rendkívül bőségessé. A testnedvek megfogyatkozását szomjúság, gyulladás, fertőzés, soványság, piros nyelv és más jelek kísérik (amelyek egyébként megegyeznek a kínai orvoslás jin-hiányos szindrómájának tüneteivel).

A diabétesz kialakulását előidéző zsíros táplálkozás a májban is pangást idéz elő. Ez az állapot az öt elem romboló ciklusának hatására zavart okoz a lépben és a hasnyálmirigyben, aminek következtében a hasnyálmirigy hormonjai, például az inzulin kevésbé hatékony.

Zöld segítség, ami mindig jól jön

Egyértelmű, hogy itt a kevesebb étel jelenti a megoldást; különösen azokra a táplálékokra kell ügyelni, amelyek megterhelik a májat, és gyengítik a lép-hasnyálmirigyet. Vagyis korlátozni kell a zsíros, olajos ételeket, mellőzni kell a denaturált élelmiszereket, és a nagyon édes, sós, fűszeres fogásokat. Le kell mondani a késő étkezésről és a bonyolult ételkombinációkról is. A gyakori, kis adagok (naponta négy-ötször) serkentik az inzulintermelést.

Táplálkozási szakemberek felfedezték, hogy a króm, a cink és a mangán szabályozza a vércukorszintet. Ezeket az elemeket a fehér cukor, a fehér liszt, a finomított só és sok más, nagymértékben feldolgozott élelmiszer előállítása során eltávolítják, a teljese gabonák héjában azonban megtalálhatók. Kínában, ahol elsősorban finomított gabonaféléket fogyasztanak, a diabétesz gyógyítására egy olyan forradalmian új eljárást vezettek be, amelyet a népi gyógyászat ugyancsak ismer valamennyire – búzakorpát iktatnak az étrendbe, amely bizonyítottan csökkenti a vércukorszintet, valószínűleg ásványianyag-összetétele miatt. A korpa gazdag szilíciumforrás is – erről az ásványról egyes szakértők úgy gondolják, hogy javítja a hasnyálmirigy-működést. De említhetnénk a máriatövist is, melynek szilibinin (vagy silybium) tartalma amellett, hogy méregteleníti a májat, segíti annak regenerálódását. Azért is ajánlott különösen cukorbetegek számára a máriatövis kivonatú étrend-kiegészítők szedése, mert az ő szervezetükben az édesítőszerek és más gyógyszerek rendszeres szedése fokozott zsírraktározáshoz vezet, miközben betegségüknél fogva kifejezetten veszélyes lehet számukra bármilyen manapság divatos tisztító eljárás vagy léböjtkúra.

Az ásványi anyagok felszívódását klorofillal teheted még hatékonyabbá. A klorofill a növényvilág legerősebb katalizátora, az embernél fokozza valamennyi tápanyag hasznosítását, ezért nagy segítséget jelent a diabétesz kezelésében. A klorofill sejtmegújító hatása hosszú távon javítja a diabétesz kilátásait, ugyanis segíthet a károsult hasnyálmirigy megújításában is. Mivel a diabétesz általában savas vérrel, általános toxicitással és különböző gyulladásokkal jár együtt, a klorofill lúgosító, méregtelenítő és gyulladáscsökkentő hatása szintén hasznos. Még a tiszta, folyékony klorofillkivonat is hatékonynak bizonyult a diabétesz kezelésénél, noha a magas klorofilltartalmú ételek – különösen a búza- és árpafű, a spirulina és a klorella – egyéb fontos ásványi anyagokat, enzimeket és más tápanyagokat is tartalmaznak.

A tápanyag-felszívódás javításának alapvető módszere az alapos rágás. A összetett szénhidrátok emésztése a nyállal kezdődik, teljes lebomlásukhoz tehát létfontosságú az alapos rágás, hogy a szükséges ásványok és tápanyagok felszívódhassanak. Az elégedett cukorbeteg kevésbé hajlamos a túlevésre, és könnyebben ellenáll az állapotát rontó kiadós evészetnek.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL