KÖZÉRZET

Torna gerincferdülésre: így érdemes nekikezdeni

„Fáj a hátam”, „Fáj a gerincem” – könnyen lehet, hogy ezeket a mondatokat napi szinten halljuk legalább idősebb, de akár középkorú vagy fiatal felnőtt ismerőseinktől is. Ennek rengeteg oka lehet: az egyik a gerincferdülés, amely rendellenesség a gerinc oldalra fordulásával és csavarodásával jár együtt. Sok esetben nem tudjuk a ferdülés okát, ilyenkor ismeretlen eredetűnek nevezzük. Ennek ellenére öröklődő is lehet, bár erre ezidáig nem találtak bizonyítékot a genetikusok. A gerincferdülés (scoliosis) viszonylag gyakori, a lakosság 3%-a szenved a tüneteitől. Az szerencsére csak tévhit, hogy rossz vagy oldalt fekve alvástól vagy féloldalasan hordott hátizsák, iskolatáska miatt is kialakulhat.

A gerincferdülés nem felnőttkorban kezdődő rendellenesség, hanem az esetek négy ötödében tinédzser korban, 10 és 18 éves kor között alakul ki. A csecsemőkori (3 éves korig) igen ritka, születéskor tízezerből egy gyermeknél fordul elő, amelyet általában már szülés előtt észrevesznek. 10 éves kor alatt sokszor nem produkál tüneteket a gerincferdülés, de ilyenkor mindenképp ajánlott a kezelés, mert a fiatalkori gerincferdülés kihatással lehet a bordákra is, és így kezelés nélkül tinédzserkorban kialakulhatnak szív- és tüdőproblémák is. A gerincferdülésre, amely ilyen korban sokszor nem jár fájdalommal, a gyerek aszimmetrikus testtartásából következtethetünk: oldalra dőlve állás vagy járás, félrebillentett fej, egyenetlen derék, csípő vagy vállak jelezhetik ezt. A serdülőkori scoliosis a leggyakoribb, az a tinédzserek 4%-át érinti. Az érintett serdülők családjainak egy harmadában már jelen volt a rendellenesség. Érdekes módon az esetek nagy többségében nem okoz fájdalmat a gerincferdülés ebben a korban. Ennek ellenére erősen ajánlott a kezelés.


A kezelés lehet fűző, műtét, gyógytorna, fizikoterápia vagy enyhébb esetekben megfigyelés. A fűző ritka, ezt akkor ajánlják serdülőkorban, ha deformációt okozott vagy valószínűleg okozna a rendellenesség. Erre akkor szokott sor kerülni, ha a többi módszer nem jöhet számításba. Ha a fűző nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a műtét lehet az egyetlen megoldás. Ilyen jellegű műtét után általában 10 hétbe telik a rehabilitáció, amely nem jár folyamatos ágyban fekvéssel. A rehabilitáció során a gyógytornának kulcsszerepe van. A gyógytorna önmagában is hasznos lehet a legtöbb esetben, amikor a ferdülés még nem komoly. Az otthoni gerinctorna gyakorlatok elkezdése előtt érdemes egy tapasztalt gyógytornászhoz fordulni (forrás: gyogytornaszom.hu). Olyan szakembert válasszunk, aki különösen jól ért a gerinchez! A fizikoterápia sokak szerint segíthet, azonban ez nem bizonyított teljes egészében. A gyógytorna mellett segíthet egyes esetekben a kineziológiai tapasz. A megfigyelés természetesen a legkevésbé invazív eljárás, ezt akkor szokták javasolni a szakorvosok, ha 25 fokot nem ért el a ferdülés. Ez 4-6 havonkénti röntgenfelvétellel jár. Ez inkább megelőző kezelés, de a gyógytorna már ebben a fázisban is ajánlott lehet.
 

Szólj hozzá Te is !

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL