Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
KÖZÉRZET

Vitaminvilág - 1. rész

Szerző:
Szabó Anna
A tápanyagokhoz tartozó fehérjék, szénhidrátok, és lipidek mellett a járulékos tápanyagok közé sorolhatjuk a vitaminok mindkét csoportját, vagyis a vízben és a zsírban oldódóakat is. A vitaminok elengedhetetlenek a szervezet normális működésének a fenntartásához, és hiányuk komoly tüneteket okozhat. Most a zsírban oldódó csoport tagjairól, a D-E-K-A vitaminokról lesz szó.

{KEPGALERIA}

D-vitamin

A szervezet a D-vitamin egy részéhez a napfény segítségéve jut hozzá, mivel a testünk ultraibolya sugárzás hatására bizonyos előanyagokból képes D-vitamint előállítani. A másik részére egyes táplálékok bevitelével tehetünk szert. Ilyen élelmiszer lehet például néhány halfajta, a máj, a tej, valamint a tojássárgája.

Ez a vitamin részt vehet a kalcium- és a foszforanyagcserében, hozzájárulhat a csontok és a fogak egészséges fejlődéséhez, valamint a segítségünkre lehet a csontritkulás megelőzéséért vívott harcban, törések esetén pedig közreműködhet a gyógyulásban.

Emellett szerepet játszhat az immunrendszer megfelelő működésében és támogathatja testünk természetes védekezőképességét.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL