Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
KÖZÉRZET

Vitaminvilág - 1. rész

Szerző:
Szabó Anna
A tápanyagokhoz tartozó fehérjék, szénhidrátok, és lipidek mellett a járulékos tápanyagok közé sorolhatjuk a vitaminok mindkét csoportját, vagyis a vízben és a zsírban oldódóakat is. A vitaminok elengedhetetlenek a szervezet normális működésének a fenntartásához, és hiányuk komoly tüneteket okozhat. Most a zsírban oldódó csoport tagjairól, a D-E-K-A vitaminokról lesz szó.

{KEPGALERIA}

A-vitamin

A látás pigmentjeinek alkotásában résztvevő vitamin hiányában szürkületi vakság, vagy farkasvakság állhat elő tünetként. Ez a vitamin támogathatja a bőr egészséges állapotának megőrzését. Ha nincs elegendő A-vitamin a szervezetünkben a bőr könnyen kiszáradhat, pikkelyesen hámlóvá válhat.

Az A-vitaminnal előanyagok formájában is találkozhatunk, ilyen példának okáért a karotin, ami antioxidánsként funkcionálhat, és aminek tipikus forrásai lehetnek az olyan narancssárga színű zöldségek, valamint gyümölcsök, mint a sárgabarack, a sütőtök vagy a sárgarépa. A már sokszor emlegetett máj, a tej és a tejtermékek A-vitamin forrásként is megállják a helyüket.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL