Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
KÖZÉRZET

Vitaminvilág - 2. rész

Szerző:
Szabó Anna
A zsírban oldódóak mellett fontos megemlítenünk a vízben oldódó vitaminok népes táborát, melynek tagja a B1-B2-B3-B5-B6- és B12-vitamin is. Ezek a szerves vegyületek fontosak a szervezet normális működése és az egészség megőrzése szempontjából, ezért érdemes tájékozódnunk a B-vitaminok hatásairól, hiánytüneteiről és arról, hogy milyen táplálékokban lelhetőek fel.

{KEPGALERIA}

B1-vitamin (tiamin)

A B1-vitamin, vagy más néven tiamin hozzájárulhat a biológiai oxidációhoz, ami tulajdonképpen egy oxigéngazdag környezetben lejátszódó, lebontó folyamat, melynek a szerves anyagból történő energia-felszabadítás a lényege. Ez a vitamin szükséges lehet az idegrendszer, az izmok és a szívizom egészséges funkcióellátásához.

Hiányában fáradtság, étvágytalanság, ideggyulladás, valamint az úgynevezett beriberi betegség jelentkezhet, ami például ödémák kialakulásával, szív-és érrendszeri tünetekkel járhat. Előfordulhat például a májban, a hántolt gabonafélékben, a burgonyában, a hüvelyesekben, az élesztőgombában és a tejben.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL