A legenda szerint időszámításunk előtt 2737 környékén egy Sen Nung nevű kínai császár úgy vélte, a forró víz fogyasztása jó hatással van az emberi szervezetre. Éppen a délutáni forró vizét fogyasztotta volna, amikor a szél egy száraz, zöld tea levelet fújt a vízbe, ezzel megszínezve azt. Engedve kíváncsiságának, megkóstolta az italt, és megszerette. A zöld teát, ellentétben a fekete teával, nem fermentálják, a teacserje leveleit szárítják, hengerlik, összetörik.
A zöld teában igen nagy mennyiségben találhatunk vitaminokat, antioxidánsokat és ásványi sókat. C-vitamint a citromhoz hasonló mennyiségben tartalmaz. Igen magas arányban találhatók benne B-vitaminok is. Napi 1 liter (5 csésze) zöld tea fedezi a szervezet B-vitamin szükségletének 10%-át, a magnézium 5%-át, a kálium 25%-át, a mangán 45%-át. Igen számottevő a természetes fluorid tartalma is.
Laboratóriumi kísérletek szerint, a zöld teában található epigallokatechin-gallát, egy igen erős antioxidáns vegyület, amely védelmet nyújthat a rák számos típusa ellen. Mint például: gyomor, vastagbél, emlődaganat.
A teában található polifenoloknak köszönhetően, a szív és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknek is hasznos lehet, mert megakadályozza a koleszterin felszívódását, ezzel gátolva annak kialakulását. A benne lévő koffein a tea csersavtartalma miatt lassabban szívódik fel, mint a kávéban lévő, így nem okoz erős szívdobogást. Növeli a szellemi teljesítőképességet, a figyelem és koncentráló képességet, csökkenti a fáradtságérzetet.
A benne lévő fluorid miatt a fogszuvasodás megelőzésében is szerepet játszhat, természetesen cukor nélkül elfogyasztva. Távol –keleti felmérések kimutatták, hogy fele annyi rossz foguk van azoknak a gyerekeknek, akik rendszeresen fogyasztanak zöld teát, azokkal szemben, akik nem teszik ezt. Ez azért van így, mert a zöld teában megtalálható katechin gátolja a baktériumok cukor átalakító tevékenységét.
Fogyasztásával hosszú távon, minden különösebb diéta nélkül, megszabadulhatunk felesleges kilóinktól. Klinikai vizsgálatok igazolták, hogy napi három csésze zöld tea a főétkezések után fogyasztva, havi 1-2 kg súlycsökkenéssel jár, mert a benne lévő EGCG polifenol, serkenti a zsírégetést. A tea ezek mellett méregtelenítő hatással is rendelkezik, illetve gyorsítja az anyagcserét.
Két deci vízhez egy teáskanál teafüvet használjunk.
Fontos, hogy a teafüvet, ne forró, hanem kb. 80 fokos vízbe szórjuk bele, úgy, hogy forralás után a vizet hűtsük vissza.
Áztassuk, 3-5 percig, majd szűrjük le. Ha énnél tovább áztatjuk, íze keserű lesz.
Lehetőleg ízesítés nélkül fogyasszuk, mert így tudja kifejteni leginkább egészség- megőrző hatásait.
OLVASS TOVÁBB!
Omega-3 zsírsavak: életmentő tápanyagok a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben
Mik azok az Omega-3 zsírsavak?...
KÖZÉRZETEz a 6 hétköznapi szokásod rémálmokat okoz a fogorvosnak
Naponta kétszer fogat mosol, időnként fogselymet használsz, és azt hiszed, ezzel minden rendben van? Tévedsz, mert sajnos számos mindennap...
KÖZÉRZETFogszabályozás ár – ennyibe kerül a fogszabályozás manapság
Bár sokszor úgy érezzük, hogy a tökéletes mosoly ára szinte minden pénzt megér, itt az ideje, hogy beszéljünk a költségekről....
Mi a különbség a szemvizsgálat és a látásvizsgálat között?
A köznyelvben gyakran egymás szinonimájaként használjuk, ám a szemvizsgálat és a látásvizsgálat nem ugyanaz. Szemünk egészsége érd...
KÖZÉRZETNyomkodjuk-e a pattanásokat? A La Roche-Posay inkább a hámlasztásban hisz!
A pattanások nyomkodása valós probléma, főleg akkor, ha a tükör előtt állva nem tudsz ellenállni a kísértésnek....
KÖZÉRZETNyári nyomás, őszi nyugi: a pihenés is lehet kimerítő?
Sok ember számára a nyár a boldogság és a kikapcsolódás időszaka. Napsütés, nyaralás, élmények – mindez egyesek számára örömte...
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK