Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Egészségedre szívem

Szerző:
Szabó Anna
Ez a recept az egyik büszkeségem, mert ezzel második helyezett lettem egy receptversenyen. A fantázianevét azért kapta ez a recept, mert igyekeztem minél több szívbarát hozzávalót felhasználni az összeállítása során.

 

Talán ezek közül leginkább a spenótot emelném ki, aminek kis hazánkban elég egyoldalú a felhasználása, ezért a legtöbben, ha meghallják, hogy spenót, Popeye-en, a tengerészen kívül leginkább az jut az eszükbe, hogy „Jaj, a mumus étel a gyerekkorból”.

Óvatosan belecsempészve azért ételekbe, talán feledtethetjük egy kicsit párunkkal a meghatározó emlékképeket és ízeket, a gyerekünkkel pedig megszerettethetjük, mondjuk azáltal, hogy a kedvenc „vakaróni” tésztájára csempésszük. Hiszen a spenótnak így egy viszonylag semleges íze van, ám rejtett kincsekben annál inkább bővelkedik, így megéri kísérletezni.

A káposzta, ami a tálalás egyik meghatározó momentuma, a tészta csomagolásának olvasása közben jutott eszembe, mikor megpillantottam, hogy a gyártó maga vecsési. Vecsésről úgy gondolom, sokunknak jut eszébe a káposzta, nekem minden bizonnyal…

Hozzávalók:
1 csomag makaróni tészta
10 dkg reszelt sajt
A szószhoz:
1 evőkanál vaj
10 dkg spenót
2 db közepes sárgarépa
4 dl főzőtejszín
2 evőkanál liszt
½ mokkáskanál só
½ mokkáskanál vegeta
A raguhoz:
8 db párolt lilakáposzta levél
½ kg darált hús
½ kg gomba
1 fej lilahagyma
4 kanál olívaolaj

Elkészítése:

1. A sárgarépát megpucoljuk és egy zöldséghámozó segítségével hosszanti irányban úgy húsz darab vékony forgácsot vágunk belőle a díszítéshez. A maradékot lereszeljük. A gombát, a hagymát és a spenótot is megtisztítjuk, mindet apró darabokra vágjuk.

2. Felteszünk főni 4,5 liter enyhén sós vizet egy 5,5 literes fazékban egy kanál olajjal a tetején, és kifőzzük a tésztát a csomagoláson javasolt idő szerint.

3. A raguhoz egy 26 cm-es teflonserpenyőben felhevítjük az olívaolajat, üvegesre pároljuk a hagymát, hozzáadjuk a gombát és egy kanál reszelt répát, majd 2-3 perc múltán a darált húst, amit puhára főzünk.

4. Egy 24 cm-es serpenyőben vajat hevítünk, megfonnyasztjuk rajta a spenótot és a sárgarépát (1 kanálnyit félreteszünk a raguhoz!), majd felöntjük a főzőtejszínnel, és úgy öt percig főzzük közepes fokozaton. Nem baj, ha a sárgarépa egy enyhén roppanós marad, így legalább nem főzzük ki a lelkét! A végén hozzákeverjük a lisztet egy habverő segítségével, hogy csomómentes legyen. Ha újra felforrt, félrehúzzuk a tűzhelyről.

5. A kész tésztát fészekszerűen elrendezzük a tányérokon, rákanalazzuk a mártást, meghintjük sajttal, majd két sárgarépacsíkkal körberakjuk, egyfajta szegély gyanánt. A kis halmok mellé egy-egy párolt lilakáposzta levelet helyezünk. Ebbe kanalazzuk a ragut! Végül a maradék répacsíkokkal, lilahagyma karikákkal, vagy bármilyen zöldséggel még színesebbé varázsolhatjuk. Én a répaszeleteket ez alkalommal csomóra kötöttem. Mindenképpen fehér tányért javasolok a tálaláshoz, mert tökéletesen kiemeli az étel színeinek kavalkádját. Jó étvágyat hozzá!

6 adag lesz belőle
Elkészítési idő: 30 perc


 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL