Hozzávalók:
30 dkg liszt
15 dkg hideg vaj
2 tojás
Só
1 kis vöröshagyma
1 sárgarépa (12 dkg)
25 dkg cseresznyeparadicsom
2 evőkanál olívaolaj
40 dkg vegyes darált hús
Cayenne-bors
15 dkg frissen reszelt cheddal sajt (vagy közepesen érett gouda)
1 tojássárgája
Vaj vagy margarin a muffinsütőformához
Liszt a sütőformához és a kidolgozáshoz
Elkészítése:
A lisztből, a darabokra vágott vajból, a tojásokból és fél teáskanál sóból gyorsan sima tésztát gyúrunk. Frissentartó fóliába (folpack) csomagoljuk és 30 percre hűtőbe tesszük. A muffinformát vékonyan kivajazzuk, kilisztezzük, és szintén hűtőbe tesszük.
A hagymát és a répát meghámozzuk, mindkettőt kis kockákra vágjuk. A paradicsomokat megmossuk és elfelezzük. Az olajat megmelegítjük, és a hagyma- meg a répakockákat közepes lángon megpároljuk. Hozzáadjuk a darált húst, és kevergetve 3-4 perc alatt morzsásra sütjük. Majd belekeverjük a paradicsomot és kb. 1 percig sütjük a hússal. Sóval és cayenne-borssal pikánsra ízesítjük.
A sütőt előmelegítjük. A tésztát lisztezett felületen kb. 2 mm vékonyra nyújtjuk, és kiszúrunk belőle 12 darab 5 cm átmérőjű és 12 darab 8 cm átmérőjű kört. A nagy körök közepéből kiszaggatunk egy kis lyukat. A kis tésztaköröket a muffinsütőforma mélyedéseibe tesszük.
A maradék tésztát újra kinyújtjuk, 4 cm széles csíkokat vágunk belőle, és kibéleljük velük a mélyedések szélét. Jól odanyomjuk az alsó laphoz, a kilógó tésztát pedig levágjuk.
A sajtot a húsmasszához adjuk, és az egészet egyenletesen elosztjuk a mélyedésekben. Rátesszük a nagy tésztaköröket, és körben jól rányomjuk. A tojássárgáját elkeverjük 1 teáskanál vízzel, és megkenjük vele a tésztát.
A muffinokat a sütőben 180 ºC-on (alul, légkeverésesnél 160 ºC) 20-25 percig sütjük. A sütőből kivéve a muffinokat 5 percig pihentetjük a sütőformában, majd kiszedjük a formából, és azonnal tálaljuk.
Tipp |
A pie-muffinhoz nagyon jól illik egy frissítő saláta. Ehhez 15dkg fiatal leveles salátát lazán összekeverünk 20 dkg vékony sárgarépacsíkkal vagy reszelékkel és 15 dkg felezett vagy négyfelé vágott cseresznyeparadicsommal, 2 evőkanál sherryt és 4 evőkanál balzsamecetet elkeverünk 6 evőkanál olívaolajjal, sóval, borssal, és rácsepegtetjük a salátára. Vagy 15 dkg vagy vad fűszernövényt összekeverünk 5 dkg vegyes csírával és 10 dkg apró szemű eperrel, 2 evőkanál narancslét és 4 evőkanál eperecetet elkeverünk 6 evőkanál mandula- vagy mogyoróolajjal, sózzuk, borsozzuk, és a salátára csepegetjük. |
Forrás:
Christina Kempe: A legkedveltebb muffinok. Holló és Társa, 2004.
OLVASS TOVÁBB!
Hogyan főzzünk tökéletes "al dente" tésztát éttermi minőségben?
Az olasz tésztafőzés igazi művészet, amely az egyszerű alapanyagokból képes utánozhatatlan fogásokat alkotni, melynek egyik alappillér...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK