Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
REJTÉLY-MISZTIKA

5 érdekfeszítő tény a valódi középkorról – Egyáltalán nem olyan, mint a Trónok Harca világa!

Szerző:
Szabó Anna
A középkor az európai történelem egyik legsötétebb időszaka volt: háborúk, betegségek és a higiénia hiánya miatt számos probléma lépett fel. A középkor azonban nagyon érdekes történelmi időszak volt, amit nem ismerünk eléggé. Például azt tudod, hogy miért volt rossz a csíkos ruházat viselése, vagy miért harcoltak a lovagok csigákkal? Ha nem, olvasd el ezt a cikket!

 5 új dolgot olvashatsz most a középkorral kapcsolatban: 

Miért volt egy csőr a pestisdoktor maszkján?

A híres pestisdoktorok különleges maszkot viseltek. A csőr azonban nem az emberek megfélemlítésére szolgált. Erősszagú anyagok tárolására használták, például ecettel áztatott ruhát, virágokat, gyógynövényeket, vagy ilyesmiket tettek bele. Úgy vélték, hogy a pestis megállítható az ilyen típusú szűrővel. Az egyetlen kérdés az, hogy mikor jött létre a pestisorvos maszkja. Annak ellenére, hogy a népszerű változat szerint a 14. században jött létre a pestis kitörése során, erre nincs pontos bizonyíték. Egyes szakértők úgy vélik, hogy nem találták fel a 17. századig.

Az első pestis-járvány, amelyről biztosan tudomásunk van, a 6. század közepén tört ki és, több mint 125 millió ember életét követelte Európában és Ázsiában. A 14. században is volt járvány: Kínából Európába vitték a kórt, és elérte Oroszországot, ahol több város lakosságával is végzett. Európában több mint 25 millió embert ölt meg a pestis.
 

rejtély misztika történelem
Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL