Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
REJTÉLY-MISZTIKA

Dolgát végző figura a betlehemben - Bizarr karácsonyi szokások és furcsa legendás lények

Szerző:
Szabó Anna
Gondolnád, hogy a svédeknél az úgynevezett Yule kecske segít kiosztani a Mikulásnak az ajándékokat? Ám ez még semmi ahhoz képest, hogy a katalán betlehemekből nem hiányozhat El Caganer, a kakiló figura! Eldobod az agyadat, ettől a 6 bizarr karácsonyi szokástól meg a furcsa lényeivel együtt!

Fantasztikus ez a 6 karácsonyi szokás, és legendás lény:

El Caganer

Talán az eddigiekhez képest a katalánoknak van a legdurvább karácsonyi szokásuk, illetve „lényük”. Ugyanis ott olyan a betlehem, hogy amíg a jászolban pihen a Kisjézus, jelen van a Szent Család meg a Napkeleti Bölcsek, de ott van a sarokban egy letölt nadrággal guggoló figura is, aki éppen a nagydolgát végzi.
Az úgynevezett Caganer eredetéről szinte semmit sem lehet tudni, de az biztos, hogy már 200 éve él a hagyomány, talán azért. Úgy tartják, hogy rossz éve lesz annak, akinek a betleheméből hiányzik a dolgát végző Caganer. Az egyik lehetséges magyarázat szerint a földjét trágyázó gazdát szimbolizálja, vagyis az eredeti figurák földművesek ábrázoltak. Ma már hírességekről, politikusokról és mintáznak pottyantós figurákat.
El Caganer bőséges termést, és sok jó szerencsét hoz az embereknek, és arra kíván emlékeztetni minket, hogy mindannyian emberek vagyunk.

 

rejtély misztika
Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL