Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
REJTÉLY-MISZTIKA

Rémséges Karácsonyt! - 7 legendás karácsonyi szörnyeteg, akiket jobb ha ismersz

Szerző:
Szabó Anna
Karácsony. Télapó, Jézuska, karácsonyfa, ajándékok, pulyka, mézeskalács, bor, boldogság, szeretet, szép család. Na igen, de van a Karácsonynak bizony egy sötét oldala, mikor nem a Télapó hozza az ajándékokat, hanem az ördögi Krampusz, az emberevő boszorkány, vagy a szegényeket felfaló Karácsonyi Macska. Ők ugyanúgy portyáznak Karácsony környékén, és rettegésben tartják a világot. Van 7 legendás rémség, akiktől jobb óvakodni…

.

 

 

 

A Yule fiúk

A Jólasveinarok, avagy Yule srácok, izlandi trollok. Az ókorban kirabolták az embereket, elloptak dolgokat, és bajt okoztak karácsonykor körül. Mára már átvették a Mikulás szerepét. Megjutalmazzák a jó gyerekeket és a rosszakat pedig megbüntetik, de minimum kapnak egy virgácsot. Például rothadó krumplit raknak a gyerekek cipőibe minden nap, a karácsonyt megelőző 13 napon. A gyerekek egész éves viselkedésétől függ, hogy ajándék kerül-e a cipőjükbe vagy krumpli. De megmaradt még az a jó szokásuk, ha valaki kint hagyja a cipőjét a ház előtt, azt bizony elcsórják. Különben nem árt tudni, hogy 13 Yule srác van és mindegyiküknek van sajátneve és különálló személyisége. Eredetileg ezeket a csibészeket hegyi trollok fiainak tartják. Szüleik Grýla és Leppalúði. Karácsony előtt jönnek le a hegyekből, hogy megijesszék azokat a gyerekeket, akik nem viselkedtek jól az évben. Továbbá gyakran a Karácsonyi macskával jönnek, aki megeszi azokat a gyerekeket, akik nem kapnak új ruhát karácsonyra.

A tizenhárom csibész neve: Stekkjarstaur, Giljagaur, Stúfur, Þvörusleikir, Pottaskefill, Askasleikir, Hurðaskellir, Skyrgámur, Bjúgnakrækir, Gluggagægir, Gáttaþefur, Ketkrókur és végül Kertasníkir.

rejtély karácsony misztika
Szólj hozzá Te is!

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL