Az otthoni bőrápolás előnye, hogy a konyha és a hűtőszekrény tele van olyan nyersanyagokkal, amelyek nagyszerűen felhasználhatók szépítkezési célra is. Így a kis „kozmetikai boszorkánykonyhánkban” varázslatos hatású, tápláló pakolásokat készíthetünk.
Némely ételféleséget nem csak enni, hanem kenni is lehet
Lényeges szempont: a pakoláshoz mindig kifogástalanul egészséges, friss nyersanyagokat használjunk. A pakolómasszát az arc- és nyakbőrre, továbbá a naponta igénybe vett kéz bőrére vigyük fel.
Tejföl és élesztő
A vitaminokban, zsírokban gazdag tejfölt kézzel, ecsettel, vagy kozmetikai vattával vigyük fel az előzőleg letisztított arcra, és egészen addig hagyjuk rajta, amíg az teljesen be nem ivódik a bőrbe.
A B-vitaminokban gazdag élesztőből 5 dkg-ot keverjünk el annyi tejjel, vagy joghurttal, hogy kenhető masszát kapjunk. Ecsettel vagy kézzel vigyük fel a bőrünkre. Arcunk nagyon hálás lesz a kis kényeztetésért, és ragyogóan sima, selymes lesz.
Tejpor
A tejpor kitűnő alapanyag a száraz arcbőrre készített pakoláshoz. Két evőkanál narancslevet, egy tojássárgáját keverjünk el annyi tejporral, hogy kenhető masszát kapjunk. Egyenletesen vigyük fel arcunkra, és legalább 10-15 percig hagyjuk rajta. A végén langyos vízzel öblítsük le. Ez a pakolás felüdíti a környezeti ártalmaknak kitett bőrt.
Ha szórakozni, bulizni mész…
Az „alkalmi” pakolás néhány órára kisimítja az apróbb ráncokat, telíti a bőrt. Egy tojásfehérjét néhány csepp citromlével verjünk habbá, és kenjük fel a bőrünkre. Legjobb, ha ezt a műveletet fürdés közben végezzük.
A banán szépítő, regeneráló hatása
Két evőkanál banánpépet, egy evőkanál tejszínt vagy tejfölt, néhány csepp citromlevet, egy mokkáskanál mézet keverjünk össze, és a szokásos módon kenjük fel az arcbőrünkre. Kb. 10-15 percig hagyjuk rajta, majd langyos vízzel öblítsük le.
A burgonya „szépítőszerként” is megállja a helyét
Egy-két nyers burgonyát reszeljünk le, levét nyomkodjuk ki, és egyenlő arányban keverjük össze tejföllel, vagy tejszínnel. A folyékony pakolás kozmetikai vattalapokkal itassuk fel, és így helyezzük az arcbőrünkre.
Paradicsomlé a zsíros bőrért…
A paradicsomlevet kozmetikai vattalapokra itassuk fel és helyezzük a bőrre. A pakolás zsírtalanítja, táplálja, hidratálja a bőrt. Erre a célra paradicsompürét is használhatunk – például ásványvízzel felhígítva. Így még hatásosabb lesz a pakolásunk, hiszen érvényesül a gyógyvíz ásványi anyagainak kedvező hatása is.
Vitamint a bőrnek!
A méz, tejjel és élesztővel elkeverve ellátja a bőrt vitaminokkal. A méz egyébként a sápadt ajkakat is színesebbé varázsolja. Semmi mást nem kell tennünk, mint ajkunkat mézzel masszírozni néhány alkalommal. Néhány kezelés után sokkal színesebb lesz.
Alma a bársonyosan sima bőrért…
Két almát főzzünk meg egy kevés tejben, keverjünk hozzá egy tojássárgáját. A pakolást finoman vigyük fel a bőrünkre, és legalább 10 percig hagyjuk fent.
A zöldpaprika szépítő hatása
Egy evőkanál összezúzott paprikamasszához keverjünk egy evőkanál tejszínt és vigyük fel a bőrre. Arcunk ragyogóan sima, és selymes lesz.
Kozmetikai „csodaszer” az uborkalé
Az uborka levével való kezelések után a bőr bársonyosan sima, opálos fényű lesz. Természetesen hidratáló hatása van, a bőrt telíti, feszessé teszi. Nem szükséges mindennap uborkát vásárolni, elég egy darabot venni, és hűtőszekrényben tárolni. Minden este egy ujjnyi darabkát vágjunk le belőle, és tiszta kézzel nyomkodjuk ki a kezeléshez szükséges mennyiségű levet. Gyorsabban kinyerjük az uborkalevet, ha előbb lereszeljük. Hozzákeverhetjük megszokott krémünkhöz, és úgy is felkenhetjük az arc- és nyakbőrre.
Sárgarépa a barna bőrért…
A sárgarépapép tejszínnel elkeverve kiváló hatást gyakorol a bőrre, sőt, még természetesen elszínezi azt.
Természetesen ezzel a házilag elkészíthető pakolások palettája korántsem teljes. Mellette azonban elengedhetetlen, hogy fogyasszunk minél több nyers zöldfélét, gyümölcsöt, eredeti állapotban, vagy salátának elkészítve, mert vitaminjaik és ásványi anyagaik belülről is szépítik bőrünket.