Csokoládérajongó európai számára az Úr 1502 esztendeje egy nagyon fontos dátum, hiszen ebben az évben hozta Kolumbusz magával Mexikóból a kakaó babot. Számomra rejtély, hogyan láthatott fantáziát benne, hiszen a belőle készülő hideg, csípős és kesernyés főzet halványan sem emlékeztetet arra a csodára, ami végül lett belőle.
Minden esetre az európai főurak kiváltsága volt eme „élvezet”, amit a köznép talán nem is bánt! Majd az 1800-as években a holland Van Houten dolgozta ki azt az eljárást, aminek köszönhetően csökkenteni tudták a kakaóbab savasságát, majd cukrot adtak hozzá, és elkészült a mai kakaó és forró csokoládék alapja! Természetesen itt nem állt meg a kakaókedvelők fantáziája, Svájcban a kakaó házasságot kötött a tejjel és immáron megnyílt az út a tejcsokoládé világhódító útja előtt. Ami ugyan kicsit rögös és döcögős lehetett, míg utolsó simításként egy apró, de jelentős üzleti fogással a németek nem bújtatták az aprócska kis csokoládé szeleteket színes, képekkel tarkított csomagoló papírokba.
Itt kapta először a színes csomagolást, ami megkönnyíti a csokoládé szállítását a gyártóknak és kereskedőknek, illetve a választást a vásárlóknak. A német Ludwig Stollwerck-nek köszönhetjük azt a kiváltságot, hogy a világ bármely repülőterén is állunk meg, egy csokipult előtt, már a csomagolás színéről, mintájáról tudjuk, melyik csoki után kell nyúlnunk anélkül, hogy ismernünk kellene más népek nyelvén a kedvenc márkánkat. A kölni csokoládé múzeum látogatói a kissé unalmasnak induló történeti áttekintés végén már érezhetik a forró lávaként hömpölygő csokoládé illatát, majd megpillanthatja a 3 méter magas csoki szökő kutat, amit persze ki is próbálhatnak - kis ostya lapokra csorgathatják a csoki folyamot. A háromemeletes épületben a kakaóbab cserjétől, a kakaó feldolgozásán keresztül a csokoládégyártás minden mozzanatát végig követhetjük. De találkozhatunk az 1885-ben felállított eredeti csokiautomatával, ahogyan a múltat idéző, kézi szerszámokkal vagy aranyozott szélű porcelán készletekkel is, melyből az első forró csokoládét szürcsölhették a szerencsés dédanyáink. A múzeum honlapján még számos hasznos és érdekes információval szolgálnak a múzeum dolgozói az érdeklődőknek a www.schokoladenmuseum.de címen.
Méltán számíthat a csokoládérajongók hadára, a budapesti csokoládé múzeum is. Az intézmény évekig tartó aprólékos felújítás után 2008-ban nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. Az eredetileg vadászkúriának épült ingatlant 1998-ban vásárolta meg Farkas Elemér és emelt szentélyt mindannyiunk kedvencének itt. A munkálatok során nem csak a „csokoládé palota” de a hozzá tartozó park is újjászületett, mígnem 2008-ban kitárta kakaófát ábrázoló kapuját, hogy azon át belépjünk a csodák világába! Az ideérkezők először az illattal szembesülnek, majd megpillantják az ilyen múzeumok kötelező kellékét, a csokoládé szökőkutat, ahol rögtön kezdetét veszi a kóstolás. A látogatók saját készítésű csokoládéval gazdagodhatnak, hiszen alkalmunk nyílik kipróbálni magunkat: mennyire vagyunk kreatívak? Egy forró csokoládé melletti filmvetítés alatt kaphatunk új erőre, és folytathatjuk a kalandozást, majd a túra végén elidőzhetünk a Csokoládé Múzeum mintaboltjában. Az érdeklődők további információt a http://www.csokolade-muzeum.hu találhatnak.
Itt aztán minden megtalálható, mi szem szájnak ingere. Az épület 1697-ben épült, de csak 1998-ban szentelték múzeummá. Mrs. Jo Draps alapította, akinek az élete volt a csokoládékészítés, hiszen nevezhetjük harmadik generációs csokoládékészítőnek, akinek szinte szenvedélye volt a csokoládé. Ha ellátogatunk ide, betekintést nyerhetünk a kakaótermesztés történetébe az aztékoktól napjainkig, megnézhetünk egy manufaktúrát, tanúi lehetünk, hogyan dolgozták fel a kakaóport, hogyan készítik a csokoládét. A mester a szemünk láttára készíti el ezt a csodát. A látogatás alkalmával lehetőség van a különféle csokoládéfinomságok kóstolására is, ínycsiklandozó illatokkal gazdagodhatnak a látogatók. Majdnem minden nap csokoládémesteri bemutatót is tartanak a múzeumban.
Túránkat egy a teljes világot felölelő utazás során folytathatnánk, hiszen Kínától Mexikón keresztül mindenhol megtalálhatók a csokoládérajongók szent helyei. De nem is csoda, hiszen ki ne őrizgetne emlékeiben kellemes emlékeket gyerekkorából, és ki ne érezné újra gyermeknek magát, ha a mennyei csokoládé keríti hatalmába az ízlelő bimbóit. Ne feledjük, amikor a nyári szabadságunkat tervezzük, legyünk nyitottak az ilyen élményekre és keressük fel, legyen bármennyire aprócska vagy óriás az úti célunk, közelében biztos lesz egy csokoládé múzeum.
OLVASS TOVÁBB!
Designjurta a Cserhát szívében – Ezt látnod kell!
Ha Magyarország rejtett kincsei között böngészel, Farkaskútvölgy kihagyhatatlan célpont. Ez a festői völgy nemcsak a természet szerelm...
UTAZÁSAkár börtön is fenyegetheti azt, aki Balira utazik
Figyelem! Azok a turisták, akik lejárt vízummal tartózkodnak Balin, akár 20 év börtönbüntetést is kockáztatnak....
UTAZÁSEzekben a városokban lopnak a legtöbbet
Legyen szó mobiltelefonról, táskáról vagy akár autóról, senki nem akarja, hogy eltűnjön a nyaralásán. Íme, hol fordulhat ez elő a l...
Ritka kártevő szaporodik a városi zöldövezetben
Olten városában egy nem kívánt látogató jelent meg: a Caenoplana variegata nevű laposféreg, amely Ausztráliából és Új-Zélandról sz...
UTAZÁS„Fiúhotelben” szálltál meg? A fürdőszoba elárulja!
Kicsi a WC, nincs szemetes a fürdőben, vagy túl nagyok fürdőköpenyek – ezek mind árulkodó jelei lehetnek egy úgynevezett „fiúszáll...
UTAZÁSMár egy svájci turistaközpontban is belépőt szednének
A festői környéken megelégelték a beözönlő turistákat....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK