GYERMEK

Tippek immunerősítésre

Szerző:
Szabó Anna
A hóesés ugyan még várat magára, de be kell látnunk: visszavonhatatlanul megérkezett a tél. Mindez sok családban egyet jelent a betegségek elleni küzdelemmel is. A legtöbb, amit tehetsz gyermeked egészségéért, hogy megpróbálod erősíteni az immunrendszerét.

 

Az immunrendszer szerepe


Az immunrendszer nem más, mint a szervezet védekező mechanizmusa. Feladata, hogy megkülönböztesse a szervezet saját anyagait az idegen anyagoktól, és ellenanyagokat termeljen, vagyis védekezzen ez utóbbiak ellen. Az újszülöttek immunrendszere még meglehetősen kialakulatlan, ezért őket különösen óvni kell a fertőzésveszélytől. A születés után szinte azonnal megkezdődik az immunrendszer felépülése, mely többféle módon következhet be. A szoptatott babáknál bizonyos kórokozók ellen védettséget nyújt az anyatej, mely tartalmazza az adott ellenanyagot, s az így eljut a babához is. Ha nem tartjuk búra alatt a babát – és miért tennénk? – előbb-utóbb „személyesen” is találkozni fog a kórokozókkal. Ezek egy része megbetegíti őt, de a szervezet legyőzi a „betolakodókat”, és ettől kezdve védetté válik ellenük, hiszen az immunrendszer „emlékszik”. Némely betegség ellen mesterségesen alakítják ki az immunitást, védőoltások formájában. Mivel senki sem szeretné, hogy gyermeke találkozzon például a torokgyík kórokozójával, és végképp nem kívánja kivárni, hogy a szervezet legyőzi-e azt, vagy sem, megelőzésképpen kötelező beadatatni a diftéria elleni védőoltást. Ezáltal a gyermek immunrendszere anélkül kap védettséget a betegség ellen, hogy valóban megküzdött volna vele.


Fertőző közösség


A rendszeres téli megbetegedések általában azokat a családokat érintik, amelyekben legalább egy gyermek közösségbe jár, és onnan hazaviszi a kórokozókat. A zárt közösségek jó táptalajai a betegségeknek, hiszen sok, különböző közegből érkezett gyermek van hosszú órákra összezárva, és a kicsik még nem is tudnak kellően odafigyelni a helyes higiéniai szokások betartására. Éppen ezért előfordulhat, hogy egy kisgyerek a téli időszakban többször beteg, mint egészséges. Nem mindegy azonban, hogy ezek a betegségek mennyire súlyos lefolyásúak, meddig tartanak, kidől-e tőlük az egész család, vagy éppen csak a legkisebb köhécsel egy keveset. A legtöbb családban jól bevált módszereket alkalmaznak a betegségek elkerülésére, ám sokan tapasztalták, hogy az utóbbi években a klasszikus vitaminpótlás már nem oldotta meg a problémát. Ez nem csoda, hiszen évről évre több szennyeződéssel, kórokozóval, stresszel kell megküzdenie a szervezetnek, már egészen kicsi korban is. Mindez gyengíti védekező rendszerünket, és elősegíti a betegségek kialakulását. Fontos, hogy az immunerősítést személyre szabjuk, és bármennyire hasznosak lehetnek is, a mesterségesen előállított vitaminokkal szemben a természetes beviteli formákat, a gyümölcs-és zöldség fogyasztást részesítsük előnyben.


Az immunerősítés módjai


Bizonyos immunerősítő készítmények már egészen pici kortól adhatóak, azonban ne felejtsük el, hogy az anyatej mindennél jobb immunerősítő. Ezért igyekezzünk a babát minél tovább szoptatni, nem megfeledkezve arról, hogy bizonyos életkor után ez már nem elegendő biztosíték a védettség megszerzésére, megtartására. A szoptatás során mindig tartsuk szem előtt azt a tényt, hogy a baba az anyától szerzi a táplálékát, vagyis elengedhetetlen, hogy a szoptató édesanya is megfelelő mennyiségű (az átlagnál több) vitaminhoz és ásványi anyaghoz jusson. Azoknak sem kell kétségbe esniük, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak szoptatni. A mai tápszerek már komoly vitamintartalommal bírnak, és szintén hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez. Ezek mellett természetesen a nagyobb gyerekek gyümölcs- és zöldségfogyasztása nélkülözhetetlen.

Minden nap megenni 2-3 almát, 1-2 narancsot, vagy más, vitamindús gyümölcsöt, nagyon előnyös dolog, ám ez még nem fedezi a télen megnövekedett vitaminszükségletet. Igyekezzünk minél gyakrabban, minél változatosabb formában kínálni a friss zöldségeket, gyümölcsöket, egy-egy tízórait, vagy uzsonnát például ki is válthatunk ezzel. Ha olyan szerencsés vagy, hogy tudod, honnan származik a gyümölcs, az almát a nagyobb gyerekeknek nem szükséges meghámoznod. Ez azért fontos, mert az almának közvetlenül a héj alatt a legnagyobb a vitamintartalma. Alapos, folyó vizes tisztítás után apró cikkekre vágva a kicsik élvezettel fogják majszolni a piros, zöld, sárga darabkákat.


Ne küldd ki a gyereket a konyhából, amikor főzöl! A sárgarépa, a nyers burgonya, a sütnivaló tök, a karalábé mind-mind nagyszerű vitaminforrás, és a gyerekek imádják elcsenni az asztalról a nyersanyagot. Sőt, vannak, akik kifejezetten jobban rajonganak a zöldségekért, mint a gyümölcsökért. Ha a gyermeked bizonyos gyümölcsöket nem kedvel, vagy kifejezetten elutasít, próbálj rájönni az ellenállás okára! Lehet, hogy a gyümölcs szagától undorodik, de az is, hogy az állaga nem megfelelő. (A lányom pl. hányingert kap mindentől, ami túl puha, ezért egyetlen szem szilvát sem evett meg eddig, viszont egy helyben ülve letol két krumplit, vagy sárgarépát, mert azokat finomabbnak tartja.)


Mesterségesen előállított vitaminok


Senki nem vitatja, hogy időnként van létjogosultságuk a mesterségesen előállított vitaminoknak, táplálék kiegészítőknek is. Ugyanakkor ezek kiválasztásánál és adagolásánál körültekintően kell eljárnunk, különösen kisgyermekek esetében. Mielőtt döntünk valamelyik készítmény mellett, kérjük ki gyermekorvosunk tanácsát, hiszen ő jól ismeri mind gyermekünk egészségi állapotát, mind a különböző készítményeket. Ezek veszélye egyébként abban rejlik, hogy bizonyos mesterségesen előállított vitaminokat a szervezet nem ismer fel, nem bont le, és ezek elraktározódva, felhalmozódva több kárt okoznak, mint hasznot.


Ami még fontos


Ritkábban esik szó róla, de szintén immunerősítő hatású a friss levegő és a megfelelő mennyiségű alvás. Különösen a nagyvárosokban élők vannak nehéz helyzetben ezekben a hetekben, hiszen nem könnyű eldönteni, mivel ártunk többet: ha kimegyünk a szmogba, vagy bent maradunk a levegőtlen, fűtött szobában. Szmog ide, vagy oda, a természetes fényre, a levegőre, a szabadban történő mozgásra mindenkinek szüksége van. Célszerű azonban nem csúcsidőben kimenni, és főleg nem a forgalmas utak mentét választani séta színhelyéül. Ha tehetitek, időzítsétek a sétát minél korábbra, reggelente ugyanis még tisztább a levegő, és amikor csak alkalmatok adódik rá, távolodjatok el a várostól, lehetőleg minél magasabb helyeket választva, mert ezeken kevésbé tud megtelepedni a szmog.


A kielégítő és megfelelő mennyiségű pihenés az egészség egyik alapfeltétele gyermeknél, felnőttnél egyaránt. Tedd le a kicsiket időben aludni, nekik éjszakánként 10 óra alvásra még biztosan szükségük van! Bár fontos a napirend, időnként lehetsz picit engedékeny. Ha látod, hogy a gyerek fáradt, kimerült, álmos, olykor-olykor lerövidíthetitek a kint töltött órákat. Neked is jól fog esni egy délután a meleg szobában, (valódi) gyümölcsteát kortyolgatva, társasjátékozva.


Gyümölcssaláta


Ha a gyermeked nem rajong a friss gyümölcsökért, próbálkozz be nála egy szemet-szájat elkápráztató salátával! Tovább fokozhatod kíváncsiságát, ha érdekes formákat vágsz a gyümölcsökből, és az elkészítésbe őt is bevonod.

Hozzávalók:

- 1 db ananász
- 3 db banán
- 1 db mangó
- 1 csomag mazsola
- ½ l kókusztej

A gyümölcsöket hámozd és darabold, halmozd egy nagy tálba, és öntsd fel kókusztejjel! Hagyd állni néhány órát, hogy az ízek összeérjenek!

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL