Hozzávalók:
1,3 liter csirke- vagy zöldségalaplé
3 ek olívaolaj, plusz locsoláshoz
3-4 medvehagyma gyökere (vagy újfokhagyma gerezdje), szeletekre vágva
4 salottahagyma, megtisztítva, finomra aprítva
350g rizottónak való rizs
Tengeri só és frissen őrölt fekete bors
Néhány apró gömbnyi vaj
100g frissen reszelt parmezán, plusz tálaláshoz parmezánforgács
Maroknyi petrezselyem, csak a levelei, felaprítva
Elkészítése:
1. Az alaplét forrald fel egy lábasban, kis lángon tartsd forrásban.
2. Az olívaolajat melegítsd fel egy másik lábasban, tedd bele a fokhagymát és a salottahagymát. Gyakori kevergetés mellett süsd 3-4 percig, amíg a salottahagyma meg nem puhul. Keverd bele rizst, kevergetve süsd néhány percig, amíg a rizsszemek átlátszóvá nem válnak.
3. Merőkanalanként adagold a forró alaplét a rizshez, közben kevergesd. Várd meg, amíg majdnem az összes folyadék felszívódik, mielőtt hozzáadnál egy újabb kanálnyit az alapléből. Ha már majdnem elhasználtad az összes alaplét (nem feltétlenül lesz szükség az összesre), kóstold meg a rizst. Akkor jó, ha al dente, vagyis átfőtt, de a közepén roppanós maradt. Sózd-borsozd, majd húzd le a lábast a tűről.
4. Keverd a vajat a rizottóhoz, tedd bele a reszelt parmezánt és az aprított petrezselymet is. Törj rá egy kevés borsot, és ha szükségesnek látod, önts bele egy löttyintésnyi alaplét isi, hogy a rizs lédús és krémes maradjon.
5. Tálald azonnal, parmezánforgáccsal megszórva, olívaolajjal meglocsolva.
OLVASS TOVÁBB!
Szuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
Már az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
GASZTROEzért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK