LELKIPATIKA

Ne rohanj annyira!

Szerző:
Szabó Anna
Érezted már a felesleges túlhajszoltságot, vagy azt, hogy nem tudsz aludni, mert még mindig pörögnek a gondolataid? Ezek azt jelzik, hogy túlságosan belelovalod magad a dolgokba, vagyis általában a munkádba. Változtass, vagy ne változtass, mitől van ez, és hogyan alakíts a gondolkodásodon, hogy ilyenek ne történjenek veled? Beszélgessünk most erről egy kicsit.

 

Van, aki persze ilyen „rohanó alkat”. Akinek megfelel az, ha már középiskolás korában öt szakkörre jár, mellette sportol, kiválóan teljesít, és emellett általában nincs sok barátja, hiszen nincs rájuk igazán ideje, és az első nagy szerelem is csak akkor találja meg, ha felborítja – tisztelet a kivételnek. Ők többnyire tudják, hogy harminc éves korukra legalább két diplomájuk lesz, sok pénzük, szép kis metál fényű, városjáró autójuk stb., mindezt saját erőből. Ezek a nők fantasztikusak és tiszteletreméltóak, a teljesítményük páratlan, és biztosan sokra viszik majd. Nem ironizálok, tényleg. Viszont többségünk nem ilyen. Legtöbbünknek kell(ene) egy jó munka, amit szeretünk, egy kis lakás vagy ház, amit képesek vagyunk fenntartani, egy pasi, aki szeret, és idővel egy macska, aztán néhány gyerkőc, és békés, polgári élet, amíg világ a világ.

A külvilág azt plántálja belénk, hogy mindenben mindig járjunk az élen. A munkánk legyen a lehető legcsodásabb, persze hatalmas fizetésért, a lakásunk emellett legyen tip-top, túlórázzunk sokat, mert elhivatottak vagyunk a munkánk iránt, de legyen valamilyen kétkezi hobbink – a csapból is ez folyik –, és közben imádjunk főzni a párunknak, és edzőterembe járni, ahol szintén remekül nézünk ki. Még mielőtt azt hinnéd, nem mondom, hogy az előbbieket vessük el úgy, ahogy vannak. Csak azt mondom, hogy egy kicsit lassítsunk. Hátrább az agarakkal, mármint még azelőtt, hogy teljesen megbolondulnánk attól a stressztől, amit önkezünkkel pakoltunk magunkra.

Haza viszed a stresszt?

Vekerdy Tamás a gyereknevelés kapcsán mondta: „éljünk úgy, mintha normális emberek lennénk”. Vetítsd ezt most le a saját életedre, és lásd meg, mennyi valósul meg belőle. A pénz jó, a több pénz még jobb – nem kell anyagiasnak lenned, hogy így gondold, mindenki ezen a véleményen van, aki számlákat fizet hónapról hónapra. De azért néha figyeld meg magad. Figyeld meg, ahogy előfordul, és ha most tévedek, én örülök a legjobban, ahogyan néha hazaviszed a munkádat, legalábbis a munkából a stresszt. Ahogy néha csúnyán szólsz a kedvesedhez, mert poháralátét nélkül tette le a poharat az asztalra. Ez tegnap nem zavart, ma zavar, mert ma felbosszantottak a munkahelyeden, ahol pedig te mindent beleadtál a feladatodba. Mégis elmarasztaltak, és ezt te szépen becsomagoltad, hazavitted, és otthon, már más formában, ráborítottad a férfira, akinek a szíve csücske vagy. Szép dolog ez? Dehogy szép. Ő a hibás? Egyértelműen nem. Te vagy az? Még ez sem biztos. De azért érdemes számot vetned önmagaddal.

A megfelelő helyen légy

Teljes és jó életre vágysz, ezt megértem, mert mind ebben a néha kényelmetlen és magassarkú cipőben járunk. De azért légy óvatos, nehogy szétforgácsold magadat a sok elfoglaltság tengerében. Fontos, hogy a munkádat a lehető legjobban végezd, nagyon is az. Ha van hobbid, amibe beleadhatod a szívedet, és még pihentet is, szánj rá annyi időt, amennyit tudsz. Amennyiben ez jó neked, boldog vagy tőle, akkor ennek az életedben helye van. De tudd, hogy amikor hazamész, ott már valami, még inkább valaki mással kellene foglalkozni. Nem agyalhatsz állandóan azon, mi történt, vagy mi fog történni a munkahelyeden vagy máshol, mert ennek egy idő után a kapcsolatod, a kapcsolataid látják kárát. Rosszul hangzik, de ez van. Köss kompromisszumot magaddal. Mindig ott légy egészen, ahol épp „feladatod van”, és tudj megpihenni az otthonod békéjében.

Ne rohanj!

A békéd érdekében, a párod és a gyermekeid védelmében, és nem utolsóként a sajátodban, ne rohanj. Csinálj mindent a lehető legjobban, de szánj időt a megnyugvásra, és ezt a megnyugvást a szeretteid hozzák el neked – ha hagyod. Ha nem vagy otthon is egy munkamániás sárkány. Ne érts félre, én a te oldaladon állok, a nők oldalán, akik mindent szeretnének jól csinálni. Otthon már otthon vagy, nyugalomban. Mind égettünk már oda ételt, ejtettünk le vázát, sőt, e cikk írója egy egész fazék pörköltet is a hatalmas nagy igyekezetben, a macskánk feküdt már rá fekete nadrágra, igen, néha balul sülnek el dolgok otthon is. De nem kételkedem abban, hogy téged mindenben a legjobb szándék vezet, ezért biztatlak egy kis lassításra. Meglátod, meghozza a gyümölcsét. Talán nem vagy tökéletes, de a szeretteidnek a legjobb vagy. Vigyázz tehát rájuk, és őértük vigyázz magadra. Ha te kiegyensúlyozott és nyugodt vagy, jobban teljesítesz majd a munkahelyeden, és könnyebben veszed az akadályokat. A hobbidban is ügyesebb leszel, a növényeid is szebbek lesznek. És otthon is mindenki boldogabb. Elcsépeltnek tűnhet, de nem az, hogy mint nő, a család, a kapcsolatod szíve és lelke vagy, és ezt szem előtt kell tartanod. Ha valamibe, hát ebbe érdemes igazán sok energiát fektetned. Hosszútávon ez az egyik leghálásabb „feladatod”.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL