2017. december 17. - Lázár, Olimpia
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom
DXN termékek Az örök szerelem lakatja
Női Portál
2017. december 17. - Lázár, Olimpia
RSS hírcsatornák Pinterest Tweet
Megosztom

Az egzotikus avokádó

szponzorált cikk

Lassan-lassan kimerészkedünk nemzeti gasztronómiai határainkon túlra, ismerkedünk a világ különböző nyersanyagaival, étkeivel, szokásaival. Gasztroutazásainkon egzotikus meglepetések leselkednek ránk. Elsőként ismerkedjenek meg az avokádóval.

Egy érdekes, "futurisztikus" gyümölcs hódít már nálunk is: az avókádó. Főbb termőterületei Florida, Texas, Kalifornia. Európában az ötvenes évektől honos. Napjainkra az éves európai termesztés elérte a 150 ezer tonnát.
A legnagyobb szállító Franciaország és Spanyolország.

A babérlevelűek családjához tartozik, 6-8 méterre ültetik egymástól, mivel 12-15 méter magasra is megnő egy tő. Ma már több mint 400 avokádófajta ismert, de csak pár tucatnyit termesztenek. Ellentétben a többi gyümölccsel, az avokádó csupán 70 százalék vizet tartalmaz.



Fajtájától függően jelentős - kb. 30 százalék - benne a zsiradék, melynek nagy része könnyen emészthető, telítetlen zsírsavakból áll. Ezek többek között segítik a koleszterinszint egyensúlyban tartását.




Az avokádo 11-féle vitamint tartalmaz, köztük B1-, B2-, B12-, A- és C-vitaminokat. Jelentős a káliumszintje is.
Minél puhább az avokádó, annál aromásabb.


A gyümölcshús krémszerű, mint a szobahőmérsékleten tartott vaj. Íze hasonlít a friss mogyoróéhoz, tejszínesen lágy. Így nagyon jól kombinálható a többi alapanyaggal. Csak éretten élvezhető.

Szobahőmérsékleten adja a legjobb ízhatást. A még kemény gyümölcs hamar beérik, ha újságpapírba csomagolva, szobahőmérsékleten tartjuk 1-3 napig.



Hűtőszekrényben akár egy-két hónapig is eláll.

A gyümölcshús színe is változó, a szelídzöldtől az erőssárgáig. Magja nagyobb, mint egy dió. Bármely fajtánál hosszanti irányba, a magig félbevágjuk a gyümölcsöt, majd a két fél részt ellentétes irányba csavarva, óvatosan szétválasztjuk.

A magot könnyedén kivehetjük. A héját lehúzzuk, majd éles késsel nagyon vékonyan lehámozzuk. Közvetlenül a fogyasztás előtt tisztítsuk meg, a gyümölcshúst szűrt citromlével csepegtessük le, hogy ne barnuljon meg.


Fontosabb fajták:

ETTINGER:
ovális, körte alakú, a legkorábban érik, sima, erőszöld héjú.

FUERTE: ovális, körte formájú, mattzöld, barázdált héjú.

NABAL: kerek, alma formájú, világoszöld, sima héjú.

HASS: hosszúkás, körte alakú, sötétzöld-fekete, erősen barázdált héjú.



SzavazzSzavazzSzavazzSzavazzSzavazz

loading...

Személyre szabott horoszkóp ingyen!

Add meg a születésed időpontját!

Év: Hó: Nap:

óra perc mp

vagy napszakot:

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Top 3 olvasnivaló

Napi Tarot - Vasárnap

Napi Tarot - Vasárnap

Ébredj tudatára annak, hogy minden gondolatból, szóból és cselekvésből te magad hozod létre valóságodat. Ahelyett, hogy analitikusan gondolkodnál, fedezd fel inkább a benned lakozó kreatív szellemet.

Tovább »
A vasárnapi nap angyalüzenete

A vasárnapi nap angyalüzenete

Mivel tiszteled és követed a szíved iránymutatását, a jólét eljön hozzád.

Tovább »
A napi jóslat Számodra - Vasárnap

A napi jóslat Számodra - Vasárnap

Tudd meg, melyik erő áll ma melletted, mit kell, vagy mit nem szabad tenned.

Tovább »

Kalkulátor

Aloe Vera, a gyógyító csoda

Az aloe vera jótékony hatásait már több évtizede ismeri a szakirodalom, de még mindig nem olyan népszerű, mint gondolnánk.

Még több kalkulátor »

Szakértők

Olajos Erika

Betegség-szimbólumok szakértője

Kérdezz! »
Összes szakértő »
Olajos Erika

Társkereső

Társkereső
Horváth Mária Eva Erika Éva Mária 
Társkereső
Antal Attila Preky69 Gyula Attila 

Még több társkereső »

Női Portál oldaltérkép