GASZTRO

Az egzotikus avokádó

Szerző:
Szabó Anna
Lassan-lassan kimerészkedünk nemzeti gasztronómiai határainkon túlra, ismerkedünk a világ különböző nyersanyagaival, étkeivel, szokásaival. Gasztroutazásainkon egzotikus meglepetések leselkednek ránk. Elsőként ismerkedjenek meg az avokádóval.

Egy érdekes, "futurisztikus" gyümölcs hódít már nálunk is: az avókádó. Főbb termőterületei Florida, Texas, Kalifornia. Európában az ötvenes évektől honos. Napjainkra az éves európai termesztés elérte a 150 ezer tonnát.
A legnagyobb szállító Franciaország és Spanyolország.

A babérlevelűek családjához tartozik, 6-8 méterre ültetik egymástól, mivel 12-15 méter magasra is megnő egy tő. Ma már több mint 400 avokádófajta ismert, de csak pár tucatnyit termesztenek. Ellentétben a többi gyümölccsel, az avokádó csupán 70 százalék vizet tartalmaz.



Fajtájától függően jelentős - kb. 30 százalék - benne a zsiradék, melynek nagy része könnyen emészthető, telítetlen zsírsavakból áll. Ezek többek között segítik a koleszterinszint egyensúlyban tartását.




Az avokádo 11-féle vitamint tartalmaz, köztük B1-, B2-, B12-, A- és C-vitaminokat. Jelentős a káliumszintje is.
Minél puhább az avokádó, annál aromásabb.


A gyümölcshús krémszerű, mint a szobahőmérsékleten tartott vaj. Íze hasonlít a friss mogyoróéhoz, tejszínesen lágy. Így nagyon jól kombinálható a többi alapanyaggal. Csak éretten élvezhető.

Szobahőmérsékleten adja a legjobb ízhatást. A még kemény gyümölcs hamar beérik, ha újságpapírba csomagolva, szobahőmérsékleten tartjuk 1-3 napig.



Hűtőszekrényben akár egy-két hónapig is eláll.

A gyümölcshús színe is változó, a szelídzöldtől az erőssárgáig. Magja nagyobb, mint egy dió. Bármely fajtánál hosszanti irányba, a magig félbevágjuk a gyümölcsöt, majd a két fél részt ellentétes irányba csavarva, óvatosan szétválasztjuk.

A magot könnyedén kivehetjük. A héját lehúzzuk, majd éles késsel nagyon vékonyan lehámozzuk. Közvetlenül a fogyasztás előtt tisztítsuk meg, a gyümölcshúst szűrt citromlével csepegtessük le, hogy ne barnuljon meg.


Fontosabb fajták:

ETTINGER:
ovális, körte alakú, a legkorábban érik, sima, erőszöld héjú.

FUERTE: ovális, körte formájú, mattzöld, barázdált héjú.

NABAL: kerek, alma formájú, világoszöld, sima héjú.

HASS: hosszúkás, körte alakú, sötétzöld-fekete, erősen barázdált héjú.



Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL