Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

A francia konyha ízei - mennyei fogások

Szerző:
Szabó Anna
A franciák konyhájáról legtöbbünknek először a borok, sajtok, tengeri herkentyűk, csigák, no és a croissant ugrik be. Ennél azért persze jóval színesebb a paletta, hiszen étrendjükben a különféle zöldségfélék, gyümölcsök, mártások, csőben sült ételek, ízletes levesek ugyanúgy megtalálhatóak, mint a párolt- és sült húsok, valamint az igencsak kedvelt friss zöld fűszerek.

 

Milyen egészséges finomságokat leshetünk el a világhírű francia konyha remekei közül? Tegyünk egy rövid virtuális gasztronómiai utazást Franciaország híres vidékein!


Az ínyencek konyhája

Nincs még egy olyan változatos konyha, mint a franciáké: vidékenként különféle finomságokkal találkozhat az utazó. Normandiában főként a marhahús dominál és nem utolsó sorban a camembert és az alma hazája, Provence-ban mediterrán ízekkel találkozhatunk, Elzászban megkóstolhatjuk a különféle májpástétomokat és a káposztás ételeket, Burgundia pedig a dijoni mustárról és a borral való főzésről híres.

Nemcsak a finom falatokat leshetjük el konyhájukból, hanem az étkezési kultúrájuk is irigylésre méltó: a franciák nagy hangsúlyt fektetnek az ízléses tálalásra és a komótos étkezésre. Rendkívül fontos a színek, ízek és az illatok harmóniája, és nem sajnálják az evésre fordított időt. Az étkezés szinte rituálé, nem sietik el, hagyományosan többféle kisebb adag fogást fogyasztanak egymás után, és hozzá illő bort isznak mellé. Az étkezések zárásaként utóételként sajtokat fogyasztanak – van miből válogatni, hiszen több mint négyszáz féle francia sajt létezik.

{KEPGALERIA}

 

Forrás: www.vitaminsziget.com

 

Provence-i falatok

Franciaország déli része bővelkedik vadon termő rozmaring- és kakukkfűmezőkben, nem is csoda hát, hogy arrafelé ezeket a karakteres illatú növényeket használják az ételek fűszerezéséhez. A provence-i étkek alapja leggyakrabban a paradicsom, olívabogyó, fokhagyma, padlizsán, cukkini és az illatos, friss fűszernövények. Ha arrafelé járunk, nem szabad kihagyni a bouillabaisse-t, azaz a „titkos” recept alapján készülő sűrű marseillei hallevest, de feltétlen kóstoljuk meg a padlizsánból, cukkiniból és paradicsomból készülő ínycsiklandó, szaftos mediterrán egytálételt, a magyar lecsóhoz hasonlatos ratatouille-t.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL