Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

A legjobb olasz ételek - szerintünk

Szerző:
Szabó Anna
Az olaszok nemcsak mentalitásukról hírhedtek, hanem legendásan finom gasztronómiájukról. A legegyszerűbb ételeket is nagy élvezettel készítik és fogyasztják. Ha a nagy múltú Olaszországra gondolunk, akkor biztosan íncsiklandozó tésztafélék jutnak először eszünkbe. Járjuk be együtt Olaszországot és fedezzük fel, hogy a spaghettin túl is van élet az olasz gaszro világban!

 

{KEPGALERIA}

 

 

Lasagne al forno

Hozzávalók:

Bolognai ragu elkészítése:

Hozzávalók:

  • 30 dkg marhahús (színhús)
  • 10 dkg húsos szalonna
  • 1/2 pohár száraz vörösbor
  • 1 pohár húslé
  • 5 ek paradicsom sűrítmény
  • 5 dkg hagyma
  • 5 dkg répa
  • 5 dkg zeller

Elkészítés:

Az apróra vágott (darált) szalonnát és a zöldségeket (zellerszár, répa, hagyma) olíva olajon megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a darált marhahúst és miután eléggé megpirult adjunk hozzá a fél pohár vörösbort.

Miután a bor elpárolgott adjuk hozzá a paradicsom konzervet, a sót a borsot, egy pohár húslevest, és főzzük kb. másfél – két órán át lassú tűzön.

Modern verzió: A marhahús és a szalonna helyett sovány marhahúst és disznóhúst használunk fele, fele arányban.

 Besamel mártás elkészítése:

Hozzávalók:

  • 4 ek extra szűz olíva olaj
  • 5 dkg liszt
  • 1/2 l tej
  • 2 csipet szerecsendió
  • 1 dkg parmezán sajt (reszelt)

Elkészítés:

Vegyünk elő egy edényt és tegyük bele a vajat vagy az olajat, lassú tűzön olvasszuk ill. melegítsük fel, majd fokozatosan adjuk hozzá a lisztet folyamatos keverés mellet. (vigyázzunk, hogy ne égessük le). Ezután szakaszosan adjuk hozzá a forró tejet, szintén folyamatos kevergetés mellet és lassú tűz felett. Folyamatos kevergetés mellet kb. 15 percig főzzük. Tegyünk bele egy kis sót és szerecsendiót. A végén adjuk hozzá a reszelt parmezán sajtot.

 Lasagne al forno elkészítése:

Ha már kész "száraz" lasagne tésztát használunk, akkor a besamelmártást egy kicsit hígabbra készítsük, hogy a tésztalapokat jobban benedvesítse.

Miután elkészítettük a besamelmártást és a bolognai ragut, akkor kezdjük el a valódi elkészítést. Vegyünk elő egy magasabb téglalap alakú tepsit, majd az aljára tegyünk néhány kanál besamelmártást és terítsük szét. Helyezzük rá a tésztalapokat, majd tegyünk rá egy sor bolognai ragut, majd megint egy sor tésztalap, besamelmártás, bolognai ragu. Addig ismételjük a rétegezést, amíg a hozzávalók el nem fogynak. A tetejére mindig besamelmártást tegyünk. A tetejére végül tegyünk felkarikázott mozzarella sajtot és szórjuk meg parmezán sajttal.

"Ha nem akarjuk aznap megsütni, a hűtőszekrénybe helyezhetjük egy napra, alufóliával letakarva"

Helyezzük 180 C°-os sütőbe és süssük kb. 20 percig alufóliával letakarva; vegyük le az alufóliát, majd süssük még 10 percig.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL