Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

A legjobb olasz ételek - szerintünk

Szerző:
Szabó Anna
Az olaszok nemcsak mentalitásukról hírhedtek, hanem legendásan finom gasztronómiájukról. A legegyszerűbb ételeket is nagy élvezettel készítik és fogyasztják. Ha a nagy múltú Olaszországra gondolunk, akkor biztosan íncsiklandozó tésztafélék jutnak először eszünkbe. Járjuk be együtt Olaszországot és fedezzük fel, hogy a spaghettin túl is van élet az olasz gaszro világban!

 

{KEPGALERIA}

 

 

Pizza Bianca alla mozzarella

Hozzávalók:


• 50 dkg pizza tészta
• 45 dkg mozzarella
• 2 gerezd fokhagyma
• 1 ek aprított petrezselyemzöld
• 2-3 ek extra szűz olíva olaj
• 1-2 csipet só
• 1-2 csipet bors (őrölt)
Pizza tészta elkészítése:
Hozzávalók 500 g tésztához:
• 1 dl tej
• 1 kk. kristálycukor
• 20 g élesztő
• 400 g finomliszt
• 1 kk. só
• 4+4 ek. olaj


Elkészítés:


A tejet éppen csak meglangyosítjuk (ha túl meleg, elpusztulnak az élesztőgombák!), 3 dl-es bögrébe öntjük, hozzáadjuk a cukrot, beletördeljük az élesztőt, és jól elkeverjük. Meleg helyen felfuttatjuk, azaz a bögre pereméig hagyjuk kelni (8-10 perc).

A lisztet keverőtálba szitáljuk – így levegősebb lesz, és gyorsabban megkel a tészta. Közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük az élesztős tejet,és a „kráter” széléről, fakanállal, csak annyi lisztet keverünk hozzá, hogy galuska lágyságú masszát kapjunk – azaz kovászt készítünk. A tálban lévő lisztből egy keveset a tetejére szórunk, és tiszta konyharuhával letakarva a kétszeresére kelesztjük (15-20 perc).

Hozzáadjuk a sót, 4 ek. olajat, és annyi langyos vizet (1-1,5 dl), hogy kissé ragacsos, lágy tésztát kapjunk. Robotgéppel addig dagasztjuk, amíg a tészta el nem válik a tál falától. Tetejét megszórjuk liszttel, és konyharuhával letakarva hagyjuk a kétszeresére kelni (30-40 perc).

A tésztát lisztezett munkalapra borítjuk, erőteljesen átgyúrjuk (összeesik, nem baj!) és tenyerünkkel a kívánt nagyságra és formára húzogatjuk-lapítjuk (nyújtani nemigen hagyja magát).

Olajjal kikenjük a sütőformát/tepsit, belenyomkodjuk a tésztát úgy, hogy a közepén vékonyabb, a peremén pedig vastagabb legyen. Villával megszurkáljuk, vékonyan megkenjük olajjal, megkenjük paradicsomkrémmel, illetve megrakjuk az egyes receptekben megadott hozzávalókkal, és előmelegített, forró sütőben (220 °C), a „rakomány” mennyiségétől függően 20-30 percig sütjük.

Pizza Bianca alla mozzarella elkészítés:

A mozzarella sajtot és a fokhagymát vágjuk fel vékony szeletekre. A pizza tésztát nyújtsuk ki, majd tegyük az előzőleg kiolajozott tepsibe.

A fokhagymát és a mozzarella sajtot tegyük rá a tésztára, majd öntözzük meg olajjal és ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

Tegyük a 250 °C-ra előmelegített sütőbe és süssük kb. 20 percig. Miután megsült, szórjuk meg petrezselyemzölddel és tálaljuk.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL