{KEPGALERIA}
Gyümölcsös piskótarolád
Hozzávalók:
• A piskótalaphoz:
• 85 g finomliszt
• 40 g étkezési keményítő
• 5 közepes tojás
• 1 kk. citromlé
• 70+80 g kristálycukor
• 2 ek. porcukor a szóráshoz
Továbbá:
• 100 g eper
• 2 nagyobb kivi
• 2 narancs
• 1/2 tasak (5 g) vagy 3 zselatinlap
• 250 g mascarpone
• 3 tojássárgája
• 100+100 g porcukor
• 3 ek. narancslikőr (triple sec)
• 50 g baracklekvár
• 40 g pirított mandulalapocska
A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A piskótalaphoz összekeverjük a lisztet a keményítővel. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük a citromlével, majd 70 g több részletben beleszórt cukorral. A tojások sárgáját habosra keverjük 2 ek. vízzel és 80 g cukorral. Lazán (lyukas fakanállal) beleforgatjuk a tojáshab 1/3-át, a maradékot pedig több részletben úgy, hogy a lisztkeveréket mindig a tetejére szitáljuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe (30x40 cm) simítjuk, és 8-10 percig sütjük.
Közben megszórunk a porcukorral egy patyolattiszta, a tepsinél valamivel nagyobb konyharuhát. Határozott mozdulattal tepsistül ráborítjuk a sütőből kivett piskótalapot, azonnal lehántjuk róla a sütőpapírt, és benedvesített, jól kicsavart konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.
Az epret megmossuk, szárazra törölgetjük, a szárcsonkokat kitörjük. A kiviket és a narancsokat meghámozzuk, majd mindhárom gyümölcsöt megközelítőleg azonos méretű, apró darabokra vágjuk.
A töltelékhez a zselatint beáztatjuk 5 ek. (a lapokat 5 dl) hideg vízbe. A mascarponét és a tojássárgákat külön-külön habosra keverjük 100-100 g porcukorral, majd evőkanalanként összedolgozzuk. A zselatint a narancslikőrrel, mérsékelt tűzön éppen csak felolvasztjuk (a lapokat előzőleg jól kinyomkodjuk), simára keverjük 2-3 ek. krémmel, majd gyors mozdulatokkal a krém egészéhez adjuk.
A hosszanti széleken 3-4 cm-t szabadon hagyva megkenjük a piskótalapot a krémmel, megszórjuk a gyümölcsökkel, és az alsó konyharuha segítségével szorosan feltekerjük. Konyharuhástul alufóliába csomagoljuk, 3-4 órára hidegre tesszük.
Tálalás előtt felforrósítjuk a baracklekvárt, fém szitakanálban áttörjük, bevonjuk vele a hosszúkás tálra emelt tekercset, végül megszórjuk a mandulával. A szépség kedvéért csak az asztalnál szeleteljük. Tejszínhabot kínálhatunk hozzá.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK