Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

A legjobb olasz ételek - szerintünk

Szerző:
Szabó Anna
Az olaszok nemcsak mentalitásukról hírhedtek, hanem legendásan finom gasztronómiájukról. A legegyszerűbb ételeket is nagy élvezettel készítik és fogyasztják. Ha a nagy múltú Olaszországra gondolunk, akkor biztosan íncsiklandozó tésztafélék jutnak először eszünkbe. Járjuk be együtt Olaszországot és fedezzük fel, hogy a spaghettin túl is van élet az olasz gaszro világban!

 

{KEPGALERIA}

 

 

Gyümölcsös piskótarolád

Hozzávalók:


• A piskótalaphoz:
• 85 g finomliszt
• 40 g étkezési keményítő
• 5 közepes tojás
• 1 kk. citromlé
• 70+80 g kristálycukor
• 2 ek. porcukor a szóráshoz

Továbbá:

• 100 g eper
• 2 nagyobb kivi
• 2 narancs
• 1/2 tasak (5 g) vagy 3 zselatinlap
• 250 g mascarpone
• 3 tojássárgája
• 100+100 g porcukor
• 3 ek. narancslikőr (triple sec)
• 50 g baracklekvár
• 40 g pirított mandulalapocska

A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra. A piskótalaphoz összekeverjük a lisztet a keményítővel. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük a citromlével, majd 70 g több részletben beleszórt cukorral. A tojások sárgáját habosra keverjük 2 ek. vízzel és 80 g cukorral. Lazán (lyukas fakanállal) beleforgatjuk a tojáshab 1/3-át, a maradékot pedig több részletben úgy, hogy a lisztkeveréket mindig a tetejére szitáljuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe (30x40 cm) simítjuk, és 8-10 percig sütjük.
Közben megszórunk a porcukorral egy patyolattiszta, a tepsinél valamivel nagyobb konyharuhát. Határozott mozdulattal tepsistül ráborítjuk a sütőből kivett piskótalapot, azonnal lehántjuk róla a sütőpapírt, és benedvesített, jól kicsavart konyharuhával letakarva hagyjuk kihűlni.
Az epret megmossuk, szárazra törölgetjük, a szárcsonkokat kitörjük. A kiviket és a narancsokat meghámozzuk, majd mindhárom gyümölcsöt megközelítőleg azonos méretű, apró darabokra vágjuk.


A töltelékhez a zselatint beáztatjuk 5 ek. (a lapokat 5 dl) hideg vízbe. A mascarponét és a tojássárgákat külön-külön habosra keverjük 100-100 g porcukorral, majd evőkanalanként összedolgozzuk. A zselatint a narancslikőrrel, mérsékelt tűzön éppen csak felolvasztjuk (a lapokat előzőleg jól kinyomkodjuk), simára keverjük 2-3 ek. krémmel, majd gyors mozdulatokkal a krém egészéhez adjuk.
A hosszanti széleken 3-4 cm-t szabadon hagyva megkenjük a piskótalapot a krémmel, megszórjuk a gyümölcsökkel, és az alsó konyharuha segítségével szorosan feltekerjük. Konyharuhástul alufóliába csomagoljuk, 3-4 órára hidegre tesszük.


Tálalás előtt felforrósítjuk a baracklekvárt, fém szitakanálban áttörjük, bevonjuk vele a hosszúkás tálra emelt tekercset, végül megszórjuk a mandulával. A szépség kedvéért csak az asztalnál szeleteljük. Tejszínhabot kínálhatunk hozzá.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL