Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

A legjobb olasz ételek - szerintünk

Szerző:
Szabó Anna
Az olaszok nemcsak mentalitásukról hírhedtek, hanem legendásan finom gasztronómiájukról. A legegyszerűbb ételeket is nagy élvezettel készítik és fogyasztják. Ha a nagy múltú Olaszországra gondolunk, akkor biztosan íncsiklandozó tésztafélék jutnak először eszünkbe. Járjuk be együtt Olaszországot és fedezzük fel, hogy a spaghettin túl is van élet az olasz gaszro világban!

 

{KEPGALERIA}

 

 

Narancsos-illatos és fűszeres-brandys kávé

Hozzávalók:


• A narancsos-illatos kávéhoz:
• 2 narancs
• 8 ek. mandulalikőr (pl. Amaretto)
• 4 dl frissen főtt, erős kávé
• 2 dl víz
• kisujjnyi fahéj
• 4 szegfűszeg
• 2 db (vagy 1/4 kk. őrölt) szerecsendióvirág
• 40 g barnacukor
• 1 dl tejszín
• 1 tasak (10 g) bourbon vaníliás cukor

A fűszeres-brandys kávéhoz:
• 4 dl frissen főtt, erős kávé
• 100 g kristálycukor
• 1/4 kk. őrölt kardamom
• 2,5 dl víz
• 1 dl tejszín
• 6 cl (6 nagy evőkanál) brandy
• 2 kk. csokoládéforgács

A narancsos-illatos kávéhoz: a narancsokat forró folyó víz alatt gondosan megmossuk, az egyiket hajszálvékonyan meghámozzuk, héját gyufaszálnyi csíkokra szeljük, a másik narancsot 4 gerezdre vágjuk. A mandulalikőrt mélytányérba öntjük, beleforgatjuk a narancsgerezdeket, és 15-20 percig érleljük. Közben a kávét és a vizet lábaskába öntjük, hozzádjuk a fahéjat, a szegfűszeget, a szerecsendióvirágot és a barnacukrot, éppen csak felforraljuk, majd fedő alatt 10 percig állni hagyjuk. 4 pohár aljára helyezzük a narancsgerezdeket; a pácot, azaz a mandulalikőrt a kávéhoz adjuk, felforrósítjuk, végül a narancs tetejére szűrjük. A tejszínt kemény habbá verjük a vaníliás cukorral, a kávé tetejére púpozzuk, és azonnal tálaljuk.


A fűszeres-brandys kávéhoz: lábaskában összeforraljuk a kávét, a cukrot, a kardamomot és a vizet, lehúzzuk a tűzről, fedő alatt 20 percig pihentetjük. A tejszínt kemény habbá verjük. A kávét újólag felforrósítjuk, hozzáadjuk a brandyt, 4 pohárba öntjük, tetejét az arányosan elosztott tejszínhabbal és csokoládéforgáccsal díszítjük.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL