Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Hello Amerika - Avagy élet a hamburgeren túl

Szerző:
Szabó Anna
Sokszor hallhatjuk azt, hogy Amerikának nincs nemzeti étele. Ez azonban egy nagy tévhit. Mert való igaz, hogy Amerikában sokan fogyasztanak gyorséttermi ételeket, de hidd el, hogy vannak ízletes, finom, hagyományos ételeik! Tarts velünk és bebizonyítjuk, hogy a hamburgeren túl is van élet Amerika gasztro világában!

 

{KEPGALERIA}

 

 

Cinnamon rolls

Hozzávalók a tésztához:

4-5 bögre liszt
2 cs szárított élesztő
60 ml langyos víz
110 g vaj/margarin
70 g cukor
230 ml tej
1 tojás
Csipet só

Töltelékhez:

kb. 7 dkg vaj (nem helyettesíthető)
Ízlés szerint cukor és fahéj

Elkészítés:

A langyos vízbe teszünk 1 tk cukrot, és felfuttatjuk benne a 2 cs szárított élesztőt.
Felolvasztjuk a vajat, meglangyosítjuk a tejet, és a kelesztőtál aljába öntjük őket a tojással együtt.

Kb. 10 perc után hozzáadjuk a felfuttatott élesztős vizet, és az egészet robotgéppel összekeverjük.

Hozzáadjuk a cukrot, egy csipet sót, keverünk rajta egyet.
A lisztet bögrénként adjuk hozzá, és amíg csak lehet (kb. a 2. bögre bekeveréséig), a robotgép keverőszárával dolgozunk. Ha már túl sűrű a tészta, cseréljük ki a dagasztószárra és azzal folytassuk. Ha csak az egyik szárat tesszük be, nem mászik fel rajta a tészta, és ezt a tésztát a legolcsóbb kis robotgép is bírja. :) A tészta a kezünkhöz hozzáragadna, de elválik az edény faláról. Akkor jó, ha nagyon puha és szép hólyagos.

Kétszeresére kelesztjük a tésztát (kb. 45-50 perc).

A tészta felét nagyon alaposan belisztezett deszkára tesszük és anélkül, hogy átgyúrnánk, kilapogatjuk, majd kb. fél centi vékony téglalappá nyújtjuk. Ezt a tésztát pillanatok alatt ki lehet nyújtani, csodásan könnyű.

Felolvasztjuk a vaj felét, és megkenjük vele a tésztát. Mire végzünk az itt következő résszel, lehűlne a maradék vaj, így érdemes külön-külön olvasztani a két adagnak, ugyanis nem simán kenhetőnek kell lennie, hanem egyenesen folyékonynak és langyosnak.

Megszórjuk a tésztát cukorral és fahéjjal (én nem sajnáltam egyiket sem), és feltekerjük.

Fogunk egy hosszabb cérnaszálat, betoljuk a tészta alá, és a két végét ellentétes irányba húzzuk, ezzel elvágjuk a tésztát. Nem igazán lehet késsel felvágni ezt a tésztát, mert ahhoz túl puha, szétesik és eldeformálódik.

Egy tepsibe egymáshoz közel tesszük a kis tekercseket, és hagyjuk benne kelni pár percig, majd betesszük a sütőbe, és kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Nem kell nagyon megbarnulnia, elég, ha épp csak egy kis színt kap.

Élvezzük a lakást betöltő fahéjillatot, és igyekszünk nem megégetni a nyelvünket a forró sütivel. :)

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL