Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Hello Amerika - Avagy élet a hamburgeren túl

Szerző:
Szabó Anna
Sokszor hallhatjuk azt, hogy Amerikának nincs nemzeti étele. Ez azonban egy nagy tévhit. Mert való igaz, hogy Amerikában sokan fogyasztanak gyorséttermi ételeket, de hidd el, hogy vannak ízletes, finom, hagyományos ételeik! Tarts velünk és bebizonyítjuk, hogy a hamburgeren túl is van élet Amerika gasztro világában!

 

{KEPGALERIA}

 

 

Banános brownie torta

Hozzávalók a tésztához:

220 g vaj
200 g étcsokoládé
4 db tojás
1 csomag vaníliás cukor
19 púpozott ek cukor
160 g finomliszt
3 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
1 késhegynyi sütőpor
1 késhegynyi só

A banán mousse-hoz:

4 közepes db banán (közepes és nagy vegyesen)
1 citromból nyert citromlé
4 db tojássárgája
2 db tojás
1 db vanília (kikapart magjai)
2 ek cukor
250 ml habtejszín
1.5 csomag zselatinfix (kb)

A karamellizált sült banánhoz:

2 nagy db banán
50 g mandulapehely (kb)
25 g vaj
10 púpozott ek cukor

Elkészítés:

A brownie tészta elkészítése:

A csokit (minél magasabb kakaótartalom) összetörjük, lábasba tesszük, mellé pakoljuk a vajat, majd vízgőz felett megolvasztjuk (ne érjen vízbe az edény). Ha homogén, levesszük a tűzről, és testhőmérsékletig hűlni hagyjuk.
Külön edényben a tojásokhoz hozzáadjuk a cukrot, és habosra keverjük egy villával, majd az egészet elkeverjük az olvadt csokoládéval.

A lisztet, kakaóport, sütőport egy csipet sóval szintén elkeverjük, és apránként adagoljuk a tojásos-csokis masszához, csomómentes, egyenletes legyen. Ha hagyjuk egy pár percig pihenni, nem lesz buborékos.

Két kerek, kb 25 cm-es kapcsos sütőformába csatoljunk feszesen sütőpapírt, majd a kilógó részt vágjuk körbe, a forma oldalát pedig kenjük ki zsiradékkal, mondjuk a karamellhez szánt vaj egy részével.

A tésztánkat kettéosztva süssük készre 180°-on 20 perc alatt. Ne szárítsuk ki teljesen, az állag akkor ideális, ha tűpróbánál néhány nedves morzsa tapad a szúróeszközre, kissé ragacsos marad.

Ha kész, hagyjuk kihűlni őket, aztán vágjuk körbe a tésztákat a forma mentén, majd vegyük ki belőle. Ha nagyon egyenetlen a tetejük, vágjuk le őket, bár ennek a tortának kifejezetten bája, hogy nem egy tökéletes geometriai test.

A banán mousse elkészítése:

A tojásokat, a cukrot és a vanília kikapart magjait folyamatos kevergetés mellett és vízgőz felett sűrű krémmé főzzük. Vigyázzunk, nehogy kicsapjon, nem rántottát készítünk.

Hagyjuk kissé hűlni, majd adjuk hozzá a zselatinfixet.
A banánokat felszeleteljük, és a citrom levével összeturmixoljuk, amíg teljesen egyenletes, homogén folyadékot kapunk. Hozzáadjuk a tojáskrémhez.
A tejszínt kemény habbá verjük, majd apránként adagolva, finom körkörös mozgásokkal, egy fakanál segítségével elkeverjük a banános masszában.

Az alulra szánt tésztaréteget visszatesszük a formába. Ráöntjük a banánhabot, majd finoman ráhelyezzük a felső tésztakorongot is. Kicsit megnyomkodjuk, hogy a rétegek érintkezzenek, és mehet is a hűtőbe pár órára vagy egy éjszakára.

A karamellizált sült banán elkészítése:

Ennek leteltével kivesszük a hűtőből, levesszük a forma oldalát, és nekilátunk a sült banánhoz.
Egy serpenyőbe tesszük a kenésből maradt vajunkat.
Felszeleteljük a banánokat, és rápakoljuk a vajra. Majd mehet a mandula és a cukor is, mind a két mennyiség hozzávetőleges.

Folyamatosan kevergetjük (én ilyenkor mindig a serpenyő közepe felé tologatom a masszát), hogy egyenletesen karamellizálódjon, és ne égjen le sehol. Kicsit hosszúnak tűnik a folyamat, de nem szabad magára hagyni, mert könnyen odaég.

Vigyázzunk, mert ha elkezd barnulni, már könnyen besötétedik, ezért érdemes már a sötétedés korai fázisában levenni a tűzről. A majdnem szétfőtt banán, és szép aranybarna állapot az ideális.

Várjunk, amíg kicsit megszilárdul, majd lapátoljuk rá a tortánk tetejére, és egyengessük el rajta, hogy végig a széléig érjen.

Ha kihűlt (és talán pár órát rápihent, míg összeérnek az ízek) már tálalható is.

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL