Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Kitűnő vendégváró finomságok

Szerző:
Szabó Anna
Rohamosan közeledik az év vége, amikor mindenhol megfordul egy kisebb-nagyobb vendégsereg. Ezért összegyűjtöttük a legjobb vendégváró falatokat, melyekkel biztos, hogy nem okozol csalódást senkinek!

 

{KEPGALERIA}

 

 

Gombás táska

Hozzávalók

A töltelékhez:

• 500 g sampinyon gomba
• 1 kis csokor petrezselyem
• 60 g bacon vagy füstölt szalonna
• 1 közepes fej hagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 ek. paradicsompüré
• 1 ek. csípős paprikakrém
• 1/4 kk. provence-i fűszerkeverék
• só, bors
• 1 ek. finomliszt
• 80 g reszelt gouda sajt
• 1 tojássárgája

A tésztához:

• 500 g finomliszt
• 250 g vaj/margarin
• 1 csapott ek. só
• 1 dl tejföl
• 1 kk. kristálycukor
• 25 g élesztő
• 1 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
• 1 kk. olaj

Elkészítés

A töltelékhez a gombát megtisztítjuk, negyedekbe vágjuk, a petrezselyem levélkéit lecsipkedjük, mindkettőt aprítógépbe szórjuk, és finomra aprózzuk. A bacont/szalonnát vékony csíkokra szeljük, megpirítjuk, rádobjuk a felaprózott hagymát és az áttört fokhagymát, megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a paprikakrémet, a fűszerkeveréket és a gombát, 3-4 percig pirítjuk, levét elfőzzük, hagyjuk kihűlni. Sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk a liszttel, a sajttal és a tojássárgájával.

A tésztához a lisztet, a felkockázott vajat/margarint, a sót, a meglangyosított tejfölben elkevert cukrot és élesztőt, valamint a tojássárgáját összegyúrjuk (aprítógépben néhány pörgetés az egész), cipót formálunk belőle. Lisztezett munkalapon (pihentetés nélkül) 3 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, és lisztbe mártogatott 10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval a lehető legtöbb korongot szúrjuk ki belőle. A korongok közepére 1-1 kávéskanálnyi tölteléket púpozunk. A tojást kettéválasztjuk, a sárgáját elkeverjük az olajjal, a fehérjével pedig vékonyan megkenjük a tésztakorongok szegélyét. A tésztaszéleket egymásra hajtjuk, majd villával lenyomkodjuk.

Kibélelünk sütőpapírral 2 sütőlapot, és belerakosgatjuk a táskákat. Konyharuhával letakarva fél órát kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A táskák tetejét megkenjük az olajos tojássárgájával (az olajtól még fényesebbek lesznek), villával 1-2 helyen megszurkáljuk, és 25-30 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Konyharuhával vagy tortaharanggal letakarva több napig frissen tartható, finom italkorcsolya.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL