{KEPGALERIA}
Gombás táska
Hozzávalók
A töltelékhez:
• 500 g sampinyon gomba
• 1 kis csokor petrezselyem
• 60 g bacon vagy füstölt szalonna
• 1 közepes fej hagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• 2 ek. paradicsompüré
• 1 ek. csípős paprikakrém
• 1/4 kk. provence-i fűszerkeverék
• só, bors
• 1 ek. finomliszt
• 80 g reszelt gouda sajt
• 1 tojássárgája
A tésztához:
• 500 g finomliszt
• 250 g vaj/margarin
• 1 csapott ek. só
• 1 dl tejföl
• 1 kk. kristálycukor
• 25 g élesztő
• 1 tojássárgája + 1 tojás a kenéshez
• 1 kk. olaj
Elkészítés
A töltelékhez a gombát megtisztítjuk, negyedekbe vágjuk, a petrezselyem levélkéit lecsipkedjük, mindkettőt aprítógépbe szórjuk, és finomra aprózzuk. A bacont/szalonnát vékony csíkokra szeljük, megpirítjuk, rádobjuk a felaprózott hagymát és az áttört fokhagymát, megfonnyasztjuk. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a paprikakrémet, a fűszerkeveréket és a gombát, 3-4 percig pirítjuk, levét elfőzzük, hagyjuk kihűlni. Sózzuk, borsozzuk, összeforgatjuk a liszttel, a sajttal és a tojássárgájával.
A tésztához a lisztet, a felkockázott vajat/margarint, a sót, a meglangyosított tejfölben elkevert cukrot és élesztőt, valamint a tojássárgáját összegyúrjuk (aprítógépben néhány pörgetés az egész), cipót formálunk belőle. Lisztezett munkalapon (pihentetés nélkül) 3 mm vékonyra nyújtjuk a tésztát, és lisztbe mártogatott 10 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval a lehető legtöbb korongot szúrjuk ki belőle. A korongok közepére 1-1 kávéskanálnyi tölteléket púpozunk. A tojást kettéválasztjuk, a sárgáját elkeverjük az olajjal, a fehérjével pedig vékonyan megkenjük a tésztakorongok szegélyét. A tésztaszéleket egymásra hajtjuk, majd villával lenyomkodjuk.
Kibélelünk sütőpapírral 2 sütőlapot, és belerakosgatjuk a táskákat. Konyharuhával letakarva fél órát kelesztjük. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. A táskák tetejét megkenjük az olajos tojássárgájával (az olajtól még fényesebbek lesznek), villával 1-2 helyen megszurkáljuk, és 25-30 percig sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni. Konyharuhával vagy tortaharanggal letakarva több napig frissen tartható, finom italkorcsolya.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK