{KEPGALERIA}
Csicseriborsós mártogatós
Hozzávalók
• 300 g csicseriborsó
• 1 babérlevél
• 1 közepes fej hagyma
• 2+2 gerezd fokhagyma
• Só
• Bors
• 4 ek. (extra vergine) olívaolaj
• 3 ek. citromlé
• 1 kisebb fej cikória
• 1 kis paradicsom
• 8-10 szem vörös vagy fekete olívabogyó
• 1 szál petrezselyem
Elkészítés
A csicseriborsót előző este átválogatjuk, beáztatjuk bő hideg vízbe. Másnap leszűrjük, leöblítjük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi bőven ellepi. Hozzáadjuk a babérlevelet, a meghámozott hagymát egészben és 2 gerezd fokhagymát. Felforraljuk, habját leszedjük, majd félrebillentett fedő alatt, lassú tűzön puhára főzzük (1 óra), csak a főzés végén sózzuk.
A babérlevelet kidobjuk, a borsót leszűrjük (levét megtartjuk), keverőtálba csúsztatjuk. A benne főtt hagymával és fokhagymával, valamint 2-3 merőkanál főzőlével összeturmixoljuk, majd hagyjuk langyosra hűlni. Hozzáadjuk az olívaolajat, a citromlét, a maradék 2 gerezd áttört fokhagymát, ízlés szerint sót, frissen őrölt borsot, és jól összekeverjük. Ha túl sűrű, egy kevés főzőlével lazítjuk.
A cikóriát megmossuk, kesernyés torzsáját alul, ékformán kivágjuk a közepéből, leveleire bontjuk. A krémet csinos tányérba-tálba púpozzuk, kanálháttal megcifrázzuk, és cikórialevelekkel, paradicsomgerezdekkel, olívabogyókkal, valamint petrezselyemmel díszítve tálaljuk. Friss kenyeret, szezámmagos péksüteményt, sütőben átmelegített pitát kínálhatunk mellé. Remek előétel, italkorcsolya, de köret is lehet!
OLVASS TOVÁBB!
Szuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
GASZTROHalloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
Már az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
GASZTROEzért nem szabad vásárlás előtt kávét inni
Ez a szokás nem várt következményekkel járhat....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
ÁLLATI CUKISÁGOK