Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Kitűnő vendégváró finomságok

Szerző:
Szabó Anna
Rohamosan közeledik az év vége, amikor mindenhol megfordul egy kisebb-nagyobb vendégsereg. Ezért összegyűjtöttük a legjobb vendégváró falatokat, melyekkel biztos, hogy nem okozol csalódást senkinek!

 

{KEPGALERIA}

 

 

Köményes sós stangli

Hozzávalók

• 1 dl tej
• 1 kk. kristálycukor
• 25 g élesztő
• 500 g finomliszt
• Só
• 250 g vaj
• 1 tojássárgája +1 tojás a kenéshez
• 250 g (20%-os) tejföl
• 1 ek. köménymag

Elkészítés

Simára keverjük a langyos tejben a cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük 1 csapott ek. sóval, összemorzsoljuk a vajjal/margarinnal (vagy aprítógépben morzsásra pörgetjük). Hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojássárgájával eldolgozott tejfölt, majd összegyúrjuk (a tészta egyelőre lágy-nyúlós, nem baj!), cipót formálunk belőle, tetejét megszórjuk kevés liszttel, letakarjuk, és a hűtőben 1/2 órát kelesztjük.

Összekeverjük a köménymagot 1 púpozott kk. sóval. Sütőpapírral kibélelünk 2 nagy tepsit. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra (légkeveréssel 190 °C-ra), aljára beteszünk egy meleg vízzel félig telt edénykét (a jó süléshez gőz kell!). Lisztezett munkalapon kb. 30x50 cm-es téglalapra nyújtjuk a tésztát, tetejét megkenjük a kissé felvert tojással, és vastagon megszórjuk a sózott köménymaggal.

Derelyevágóval hosszában félbevágjuk a tésztát, a két tepsibe terítjük, kb. 2 cm-es rudakra szeljük, majd hosszú pengéjű késsel kissé levegősre igazítjuk őket, és aranysárgára sütjük (20-25 perc). A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálra rakosgatjuk, tálalásig konyharuhával letakarjuk.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL