{KEPGALERIA}
Köményes sós stangli
Hozzávalók
• 1 dl tej
• 1 kk. kristálycukor
• 25 g élesztő
• 500 g finomliszt
• Só
• 250 g vaj
• 1 tojássárgája +1 tojás a kenéshez
• 250 g (20%-os) tejföl
• 1 ek. köménymag
Elkészítés
Simára keverjük a langyos tejben a cukrot és az élesztőt, majd felfuttatjuk. A lisztet tálba szitáljuk, elkeverjük 1 csapott ek. sóval, összemorzsoljuk a vajjal/margarinnal (vagy aprítógépben morzsásra pörgetjük). Hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojássárgájával eldolgozott tejfölt, majd összegyúrjuk (a tészta egyelőre lágy-nyúlós, nem baj!), cipót formálunk belőle, tetejét megszórjuk kevés liszttel, letakarjuk, és a hűtőben 1/2 órát kelesztjük.
Összekeverjük a köménymagot 1 púpozott kk. sóval. Sütőpapírral kibélelünk 2 nagy tepsit. A sütőt előmelegítjük 220 °C-ra (légkeveréssel 190 °C-ra), aljára beteszünk egy meleg vízzel félig telt edénykét (a jó süléshez gőz kell!). Lisztezett munkalapon kb. 30x50 cm-es téglalapra nyújtjuk a tésztát, tetejét megkenjük a kissé felvert tojással, és vastagon megszórjuk a sózott köménymaggal.
Derelyevágóval hosszában félbevágjuk a tésztát, a két tepsibe terítjük, kb. 2 cm-es rudakra szeljük, majd hosszú pengéjű késsel kissé levegősre igazítjuk őket, és aranysárgára sütjük (20-25 perc). A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálra rakosgatjuk, tálalásig konyharuhával letakarjuk.
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK