Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Nagyi főztje az a Nagyi főztje

Szerző:
Szabó Anna
Nincs a Földön senki, aki felvenné a kesztyűt bármelyik Nagymamával főzés-sütés terén. Kisgyermek korunkban a nagyi lábánál sertepertéltünk a konyhában. Lestünk minden mozdulatát és csodáltuk, hogy milyen nagyszerű a mi Nagymamának, egy igazi varázsló, aki pillanatok alatt isteni ételeket képes kreálni. Lássunk Nagyitól néhány titkos receptet:

 

{KEPGALERIA}

 

 

Karamellizált almás pite

Hozzávalók:

• 90 g kristálycukor
• 2 kk. őrölt fahéj
• csipetnyi őrölt szerecsendió
• 4 nagy alma (körülbelül 2 kg)
• 60 g vaj
• 500 g édes, omlós tészta
• 1 nagy tojás sárgája 2 ek. vízzel felverve

Édes, omlós tészta recept hozzávalói:

• 125 g szoba – hőmérsékletű vaj
• 90 g kristálycukor
• 1 nagy tojás
• 250 g liszt

Elkészítése:

A vajat és a cukrot robot géppel eldolgozzuk, és addig keverjük, míg össze nem áll.
Hozzáadjuk a tojást, és még 30 másodpercig mixeljük.
Beletesszük a lisztet, és néhány másodpercig tovább keverjük, hogy a tészta újra összeálljon.
Ha túl száraz, adjunk hozzá 1 ek. hideg vizet.
Lisztezett felületen röviden gyúrjuk, majd kilapítjuk.
Műanyag fóliába csavarjuk, és felhasználás előtt 30 percre hűtőszekrénybe tesszük.

Karamellizált almás pite elkészítése:

Először a karamellizált almatölteléket készítjük el. Egy tálba keverjük össze a cukrot, fahéjat és a szerecsendiót. Az almát meghámozzuk, negyedeljük, kimagozzuk, majd vastag gerezdekre vágjuk. Tálba tesszük, és megszórjuk a fűszeres cukorral (cukor, fahéj, szerecsendió). Két adagban készítjük el.

A vaj felét széles teflonserpenyőben felolvasztjuk, és beletesszük az alma felét. Nagy lángon pirítjuk körülbelül öt percig, hogy a széle aranyszínűre karamellizálódjon, majd nagy tálba tesszük, és elkészítjük, és elkészítjük a második adagot is. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A sütőt előmelegítjük. A tésztát vékonyan lisztezett felületen 100 forintos érme vastagságúra kinyújtjuk.

Egy 20 cm átmérőjű kerek tűzálló formát megfordítunk, és sablonként használva kivágunk a tésztából egy, a formával, valamivel nagyobb korongot. A tésztával szorosan kibéleljük a formát, hogy nem maradjanak légbuborékok, majd a túllógó tésztát levágjuk.

A maradék tésztából újabb korongot nyújtunk, ez lesz a pite teteje.

A kihűlt almát egyenletes vastagságú rétegben a tésztára kanalazzuk. A tészta szélét megkenjük vízzel, majd a kinyújtott tésztakorongot sodrófa segítségével az almára fektetjük. A szélét körben összeillesztjük és összenyomkodjuk, a maradék tésztát levágjuk.

A pite szélét körben hullámosra formázzuk, a tetejét megkenjünk a felvert tojással. Kés hegyével kereszt alakban bemetsszük (ezen távozhat sütés közben a belsejében keletkező gőz).

Megszórjuk kristálycukorral.

30-40 percig sütjük, hogy a teteje aranyszínű és ropogós legyen. Hagyjuk 15-20 percig állni, majd tálaljuk.

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL