KÖZÉRZET

5 jel, hogy agorafóbiád van

Nagyon fontos, hogy tisztában légy a helyzeteddel, ha agorafóbiád van, hiszen a kezelés mindenkinek járható út, aki érintett ezzel a félelemmel. Tudatosítanod kell magadban a tünetek és jelzések alapján, hogy segítségre van szükséged.

Először is a legfontosabb kérdés: Mi is az az agorafóbia?

A legegyszerűbben úgy tudjuk elmagyarázni, ha felvázolunk egy konkrét helyzetet. Képzeld magad annak a helyébe, akinek esetenként pánikrohama van. Nem igazán tudod, mikor fog újra lecsapni, csak annyit tudsz, hogy ha egyszer bekövetkezik, akkor nagyon nehezen kerülsz ki ebből a stresszes helyzetből. Súlyosbítja a rohamot, ha sok emberrel vagy körülvéve és úgy érzed, hogy a jelenlétükben fogsz megfulladni. Rendkívül nehéz ilyenkor lélegezni és tudatosan cselekedni, amikor kétségbeesetten próbálsz menekülni a tömegből, de nem találod a kiutat. 

Az előbb leírt helyzet elég brutális, természetesen senki sem szeretné átélni. Lényegében az agorafóbia a rettegés ezektől a szituációktól. Azért próbáltuk meg ilyen módon szemléltetni, mert így mélyebb betekintést nyújthattunk a valódi történetbe. Ugyanis az agorafóbia szó szerint a nyilvános helyektől való félelmet jelenti. 

A példa által is láthattuk, hogy ennél azért jóval többről van szó. Sokkal rosszabb annál, hogy egy nyilvános helyen sok ember vesz körül. A rettegést valójában az okozza, hogy nem tudod, hogyan szabadulhatnál az emberek fojtogató jelenlététől. Az különbözteti meg a többi fóbiától, hogy gyakrabban fordul elő mentális betegségekkel és szorongással küzdő embereknél. 

Számos ember él úgy, hogy nem is veszi észre az agorafóbiáját, akár te is közéjük tartozhatsz. Ennek a legfőbb oka, hogy az emberekben kényelmetlen érzést kelt, ha mentális betegségekkel hozzák kapcsolatba magukat. Te semmiképpen nem akarsz azok közé tartozni, mindig tudatos szeretnél maradni bármely élethelyzetben. Azért olyan fontos tisztázni ezt, mert a felfedezetlen betegség később olyan sötét és veszélyes zónába taszíthat, ahonnan nem biztos, hogy képes leszel kiszabadulni. 

Tagadhatatlan, hogy az agorafóbia az egyik legjobban félreértett mentális probléma az egész világon. Biztos vannak néhányan, akik már találkoztak ezzel a szóval valamilyen más értelmezésben. A valódi mélységét azonban, hogy hogyan befolyásolja ez a személy életét, csak nagyon kevesen ismerik. Több, mint egy pánikroham. Több, mint a szorongás. A kiváltó tényezők nagyon sajátosak, nyomasztó emlékeket hagyhatnak az érintett emberben. 

Figyelj oda a tünetekre és a jelzésekre, hogy eldönthesd, agorafóbiád van-e. Most az 5 leggyakoribb sajátos jellemzőt gyűjtöttük össze, ha úgy érzed, hogy illenek rád, nagy valószínűséggel ebben a betegségben szenvedsz.
 

1. Hajlamos vagy elkerülni a társasági helyzeteket

Nem szeretnél modortalannak tűnni, de hajlamos vagy elkerülni a nagyobb társasági eseményeket. Nem utálod az embereket, valójában szereted a szociális kapcsolatokat. Csak bizonyos szituációkkal kapcsolatban leszel aggodalmas.
 

Szólj hozzá Te is !

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL