KÖZÉRZET

Alvási nehézségekkel küzdesz? 6 jele annak, hogy a nem megfelelő alvás kihat az egészségedre

Mindannyian voltunk már így – minimális alvás után reggel kikászálódunk az ágyból, hogy felkészüljünk a következő napra, és úgy érezzük, mintha le sem hunytuk volna a szemünket. Az alábbi listában 6 dolgot sorolunk fel, ami miatt nem kifizetődő megvonni magunktól az alvást.

A folytonos ásítozás, a koncentrációs képesség hiánya és a bambulás soha nem jó előjelei egy munkanapnak. Az alvás nem olyan dolog, amit csak úgy kihúzhatsz a tennivalók listájáról – nélkülözhetetlen szerepe van a fizikai, érzelmi és mentális egészség fenntartásában. Megfelelő mennyiségű alvás nélkül megnő a stroke és a magas vérnyomás kialakulásának kockázata. Mindkettő veszélyes az életre. 

2. Megszakított alvás

Az alvás egy eléggé komplikált biológiai folyamat, főleg, ha nem jut nekünk elég belőle. Az alvás négy fázisa közül, a végső, REM-fázis 90 percenként jön el egy nyugodtan alvó egyén esetén. A REM-fázis alatt mozognak a szemeink, míg a szívverésünk, a testhőmérsékletünk, a vérnyomásunk és a légzésünk az ébrenléti állapothoz hasonló értékeket mutat.
A REM-fázis nem csak azért fontos, mert ilyenkor álmodunk, hanem mert ilyenkor fejlődik a tanulási képességünk és a memóriánk. Ha ilyenkor szakítódik félbe az alvás, ébredéskor stresszesek, zavartak és ingerlékenyek leszünk, nem pedig kipihentek. Fontos, hogy a szoba, amiben alszunk, jól el legyen sötétítve, ne legyen zsúfolt, és ne legyenek benne zajos, javításra váró háztartási gépek.
 

Szólj hozzá Te is !
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL