REJTÉLY-MISZTIKA

10 érdekfeszítő tény a titokzatos háremekről – Érhet meglepetés a Szulejmán után!

Talán te is láttál pár részt a Szulejmánból. Bár kétségkívül realisztikus, de jól tudjuk, hogy a filmkészítők kiszínezik a történelmet, hogy eladhatóbb legyen, illetve sok mindent kifelejtenek a filmekből, sorozatokból. Ezért hadd mutassunk 10 olyan dolgot, amit szinte biztosan nem tudtál a háremekről.

A hárem szó arab eredetű, „szentet”, „tiltottat” jelent, ám nemcsak a nők miatt. Eredetileg a „hárem” az uralkodó magánlakosztályait jelölte, de ugyanígy hívták a ház női lakrészét is, amely idegen férfiak számára tiltott terület volt. Van itt még 10 további érdekesség a háremekkel kapcsolatban:

A háremben a nők egész hierarchiája volt

A háremben szigorú hierarchia uralkodott. A csúcson a valide sultan állt, aki a kis szultánfikat is nevelte. Utána jöttek sorban a kadin efendik a szultán asszonyai. A haseki sultánák azok voltak, akik fiú örököst szültek és felemelkedhettek a feleségek szintjére.

A fiatal lányok szintén itt nevelkedtek, megtanulták, hogyan legyenek feleségek és anyák. Magasabb rangú háremnők (kalfák és uszták) tanították nekik a török kultúrát, az iszlám vallást, az udvari etikettet. Továbbá társalogni, írni, olvasni, kézimunkázni, táncolni, hangszeren játszani tanították őket. Képzésük után ágyasok lettek, majd kalfa (szolgáló), illetve uszta (mester) lehetett belőlük. A rabszolganők pedig ellátták a szakács, felszolgáló és mosólány és takarító szerepét is. A 17-18. században egyszerre akár 1200 háremhölgy is élhetett.
 

Szólj hozzá Te is !

OLVASS TOVÁBB!

SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL