Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Az őszi csoda - Sütve, főzve, édesen és sósan

Szerző:
Szabó Anna
Mennyire ismered a sütőtököt? Itt az alkalom, hogy kezet fogjatok, és jobban megismerjétek egymást. Sütőtökös rétes, sütőtök krémleves, sütőtökpüré, faragott sütőtök és akkor a mákkal, kókusszal kevert sütőtökgolyókat még nem is említettük. Ennek a külsőleg is mutatós, olcsó és vitaminokban igazán gazdag zöldségnek ugyanis számtalan felhasználási módja van.

 

Számos receptes oldal foglalkozik ezzel a csodatévő finomsággal, bemutatva annak sokszínűségét, sokan talán mégis idegenkednek attól, hogy más formában is fogyasszák azt a mindennapokban.

Miért érdemes jobban szemügyre vennünk a sütőtököt?

Szénhidrát tartalma, valamint karotin- és C-vitamin tartalma felülmúlja a többi tökfajtát, gazdag A-, B1, B2, B3, B6, E-vitaminokban, folsavban és pantoténsavban, de a benne található ásványi anyagok tartalma is jelentős, mégpedig a magas kálium-, foszfor-, vas-, réz-, mangán miatt. Vérnyomáscsökkentő és vízhajtó hatású, ezen kívül erősíti az immunrendszert, így hozzájárul a keringési és daganatos betegségek megelőzéséhez. És ha mindez nem lenne elég, hatékonyan alkalmazhatjuk a sütőtök levét a megfázásos betegségekre, a gyulladással járó elváltozások gyógyítására, vitamintartalma miatt pedig kedvelt lehet a serdülők körében, ugyanis fogyasztása ajánlott a pattanásos bőrre is. Érdekesség még, hogy a töklé fogyasztásával csökkenthetők az asztmás rohamok és az allergikus tüsszögés és köhögés.


Ezek után pedig jöjjön néhány klasszikus és újszerű fogyasztási javaslat. Kísérletezz bátran!

{KEPGALERIA}

 

 

Édesség másként. Cukormentesen, mégis finoman - Sütőtökgolyók

Hozzávalók (kb. 24 golyóhoz)

- 1 kg sütőtök
- 18 dkg zabpehely
- 4 evőkanál méz
- 2 kiskanál fahéj (lehet púposan)
- 4 evőkanál őrölt mák
- 4 evőkanál kókuszreszelék

Elkészítés

1. A tököt szeletekre vágjuk, belsejét kikaparjuk, és megsütjük a sütőben (200 fokon, egy órán át).

2. A zabpelyhet megpirítjuk közepes lángon, 10 percig. Kevergessük meg néha (akkor jó, mikor kezdjük érezni az illatát).

3. Mikor kisült a tök, kaparjuk ki a héjából, és rakjuk egy mélyebb tálba. Adjuk hozzá a zabpelyhet, a fahéjat, és a mézet. Fedjük le és hagyjuk állni 30 percet. Utána kóstoljuk meg, igény szerint tegyünk hozzá még fahéjat, vagy mézet. Majd rakjuk be a hűtőbe 30 percre.

4. Az idő lejárta után a masszából formázzunk kis gombócokat (ha esetleg túl lágy lenne, és nem tudjuk jól formázni, adjunk hozzá egy kevés őrölt háztartási kekszet).

5. A felét forgassuk meg őrölt mákban, a másik felét pedig kókuszreszelékben. Mindkettővel remekül harmonizál.
Megjegyzés: Ugyanezt, ugyanilyen arányban, megcsinálhatjuk nyers, reszelt almával is. Reszelés után ki kell nyomkodni az alma levét, hozzáadni egy kevés háztartási kekszet, egyébként nem áll össze az anyag.

Kellemes kísérletezést és jó étvágyat ehhez a tápláló őszi finomsághoz!

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL