Húsgombóc hozzávalói 2 személy részére
- 30 dkg darált sertés hús
- 1 kisebb lila hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db tojás
- só
- őrölt bors
- szerecsendió
- bazsalikom (lehetőleg frissen szedett)
Paradicsomszósz
- 5 dkg bacon szalonna
- 5 dl paradicsomlé
- 5-6 db kisebb paradicsom
- 1 dl zöldség alaplé
- 1-2 ek barna cukor
- csipet só
- bazsalikom
- 1 ek olívaolaj
- 15-20 dkg széles metélt (vagy ízlés szerint rizs)
Elkészítés
A lila hagymát és a bazsalikomot vágjuk nagyon apróra és adjuk hozzá a darált húshoz. Nyomjuk bele a fokhagymát, ízlés szerint fűszerezzük, keverjük össze, majd adjuk hozzá az egész tojást, és alaposan gyúrjuk össze a masszát.
Az összegyúrt masszából formázzunk golyókat, és tegyük bele vajjal kikent muffin formába. Helyezzük előmelegített sütőbe, és 20-25 perc alatt süssük készre. Ameddig a húsgolyók sülnek, készítsük el a szintén bazsalikomos paradicsomszószt.
Ízlés szerinti mennyiségű bazsalikomot aprítsunk fel, és keverjük a paradicsomléhez. A szeletelt bacon szalonnát vágjuk vékony csíkokra, majd egy serpenyőben süssük szép pirosra. Amikor megpirult, adjuk hozzá a barna cukrot, és kevergetve 1-2 percig karamellizáljuk. Öntsük fel a bazsalikomos paradicsomlével, és a zöldség alaplével, szórjuk meg egy csipet sóval, majd szép lassan, főzzük kb. 10 percig. Ekkor tegyük bele a félbevágott paradicsomdarabokat, és néha óvatosan megkeverve, főzzük még 10 percig.
A sütőből vegyük ki a megsült húsgombócokat, tegyük bele a paradicsomszószba, óvatosan keverjük össze, majd főzzük még pár percig, hogy az ízek összefőjenek, és a szósz kellően besűrűsödjön.
A metélt tésztát enyhén sós vízben főzzük ki, majd szűrjük le. Hevítsünk fel egy evőkanál olajat, adjuk hozzá a lecsepegtetett tésztát, és alaposan keverjük, melegítsük össze. Közben ízlés szerint sózzuk meg.
Tálaláskor szedjük tányérokra a tésztát, halmozzuk a tetejére a húsgombócot, és a paradicsomdarabokat, végül locsoljuk meg a paradicsomszósszal és úgy kínáljuk.
Forrás és képek: Gizi receptjei
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK