A jól megkelt tészta titkai
1. Langyos folyadék. A sütőhőmérő jó szolgálatot tehet, hogy megmérd, a folyadék nem túl forró-e. Az optimális hőmérséklet a friss élesztőnél 37°C, a szárított élesztőnél 45°C.
2. Friss vagy száraz élesztő. A kettő helyettesítheti egymást. A száraz élesztőnek megvan az az előnye, hogy akár 9 hónapig is eláll. A kétféle élesztő más előkészítést igényel. A friss élesztőt folyadékban kell feloldani, míg a száraz élesztőt a liszthez kell hozzákeverni.
3. Nagyobb mennyiségű liszt kiméréséhez használj nagy mérőedényt. A lisztet öntsd a mérőedénybe, de ne tömd meg az edényt, legyen a liszt laza. A legtöbb recept a liszt mennyiségét csak körülbelül adja meg. Először csak a minimálisan szükséges mennyiséget add hozzá. Ha túl sok lisztet használsz, a tészta kemény és tömör lesz.
4. Addig dagaszd a tésztát, amíg elválik az edény falától. Vastag fakanállal 7-8 percig dolgozd a tésztát. Ha géppel dagasztod, 4 perc is elég. A kész tészta fényes és rugalmas. Szórd meg liszttel és takard le konyharuhával.
5. Hagyd a kétszeresére kelni. Szobahőmérsékleten és nem huzatos helyen hagyd kelni a tésztát nagyjából 30 percig. Ennyi idő elég ahhoz, hogy a kétszeresére dagadjon.
6. Addig gyúrd a tésztát, míg sima és rugalmas nem lesz. Üss rá egyszer a tésztára. Borítsd ki liszttel enyhén megszórt gyúródeszkára. Könnyed, ritmikus mozdulatokkal dolgozd bele a maradék lisztet, míg a tészta könnyen kezelhetővé nem válik, és nem ragad hozzá se a kezedhez, se a gyúródeszkához. Lehetőleg minél kevesebb lisztet használj.
7. A megfelelően megkelt tészta. Fedd le a megformázott tésztadarabokat, és meleg, nem huzatos helyen hagyd kelni még 20-40 percig. Időnként ellenőrizd. Ha megnyomod, és az ujjad által okozott horpadás azonnal eltűnik, a tészta kész.
8. A tésztát kend meg (felvert tojással), hogy szép színe és fénye legyen. Keverj a tojásba egy kevés sót, hogy hígabb legyen. Könnyedén kend meg a tészták tetejét.
Kattints a képre a receptekért!
Édes koszorú »
***
***
***
***
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK