Kövesd friss cikkeinket RSS csatornánkon
GASZTRO

Trükkök a nagyitól: húsok elkészítése

Szerző:
Szabó Anna
Minden háziasszony tarsolyában vannak olyan tippek, melyek jelentősen megkönnyítik a konyhai teendőket, lerövidítik a főzési időt vagy éppen arról szólnak, hogy mitől lesz igazán zamatos és puha az asztalra szánt étel. A trükkök tárháza kimeríthetetlen, mi is szolgálunk ezek közül jó néhány húsos praktikával.

 

Apró húsok párolása


Mindig rövid lében, fedő alatt pároljuk az apró húsokat, és csak akkor pótoljuk egy kevés vízzel, ha nagyon szükséges. Hagyjuk, hogy inkább saját levében, gőzében puhuljon meg a pörkölt vagy mondjuk a tokány, és közben gyakran keverjük meg.

Öreg húsból frissensült


A hús rostjait alaposan veregessük meg, de ne vágjuk át. Tűzforró zsiradékban süssük, majd a zsírját öntsük le, ennek helyére öntsünk kevés vizet a még meleg serpenyőbe. Fedjük le, és hagyjuk, hogy a keletkező gőzben tovább puhuljon a hús.

Öreg tyúk főzése


A vén pipiből fiatal csirke lesz - legalábbis ízében - ha főzés előtt a húst ecettelátkenegetjük.

Kemény húsok főzése


Ha bárányt vagy marhát főzünk, tegyünk a fazékba egy kevés szódabikarbónát, így hamarabb megpuhulnak.

Ropogós szárnyas


Kenjük meg sütés előtt és közben a baromfit tej, pirospaprika és só keverékével.

Szaftos rántott hús


Panírozás előtt kenjük be a sovány húst egy kis olajjal, így nem szárad ki.

Szaftos egybesült hús

Mielőtt felszeljük, kb. 10 percre szorosan bugyoláljuk be egy darab alufóliába. Ennek köszönhetően eloszlik benne a szaft, és nem folyik ki szeleteléskor sem.

Puha hússzeletek


Mielőtt nekiállnánk az elkészítésnek, kenjük be ecet és olaj 1:1 arányú keverékével, és pihentessük a hűtőben egy órányit.

Nem töredezik a hal


Panírozás előtt áztassuk tejbe egy rövid időre, és majd csak sütés előtt 10 perccel sózzuk meg.

Fasírt sütése


Tegyünk a masszához is egy kevés olajat, így nem tapad az edény aljához és az olaj sem habosodik majd annyira.

Zavaros lett a húsleves


Lazán verjük fel egy tojásfehérjét és öntsük a levesbe. Forraljuk addig, amíg a fehérje túrószerűvé nem válik és a zavarosságot „össze nem szedi”. Ezután szűrjük le a levest, amely immár ragyogó lesz.

Nem illatozik úgy a kacsa


A sütni való kacsa mellé tegyünk a tepsibe egy almát, ami elveszi annak jellegzetes szagát.

A hússütés trükkjei


Akkor sült meg kellőképpen a húsunk, ha kanállal megnyomva mélyedés marad benne. Villával nem érdemes szurkálni, mert kifolyik a leve és ezután hajlamos lesz megkeményedni. Ha forgatjuk, akkor is inkább húslapátot használjunk, mint villát.

 

 

Szólj hozzá Te is!
SZEMÉLYRE SZABOTT HOROSZKÓP

Adja meg születési időpontját!

VAGY

KÉREM AZ ELEMZÉST

HÍRLEVÉL