Hozzávalók:
1 púpos evőkanál (továbbiakban: „ek.") zsír (disznó, csirke, kacsa, liba zsírja is jó!) vagy 2 ek. étolaj
1 ek. finomliszt
[1 csapott ek. búzakorpa]
1,5 l hideg víz
1 csapott teáskanál (továbbiakban: „tk.") só
1 púpozott tk. őrölt csemege paprika
2-3 gerezd fokhagyma
1 ek. 10-os ecet
1-2 babérlevél
1 csapott tk. szárított majoranna
[1 csipet őrölt szerecsendió]
1 csapott tk. só nélküli „Vegeta" (pl. Atais, Vegabond, stb.)
50-60 dkg mirelit zöldbab
[2 ek. 20%-os tejföl]
[3 csapott ek. kristálycukor]
Elkészítés:
A rántást a köménymagos levesnél már megtanultuk. A zöldbableveshez csupán a köménymagot kell kihagynunk belőle, helyette viszont 2-3 gerezd áttört fokhagymát adunk az őrölt paprikával egyidejűleg a rántáshoz.
A hideg vízzel óvatosan, kevergetve felhígítjuk a rántást, majd beletesszük a sót, az ecetet, a babérlevelet, a majorannát, a szerecsendiót, a Vegetát és felforraljuk.
Ha forr, óvatosan beleszórjuk a zöldbabot. A mirelit zöldbab az újraforrástól számítva általában 5, de max. 10 perc alatt puhára fő. (Friss zöldbabnál akár félóra is kell, ilyenkor kóstoljuk meg, puha-e már!) Végül zárjuk el a tűzhelyet, dobjuk ki a babért és alaposan keverjük el a levesben a tejfölt és a cukrot. (Ha a cukrot elhagyja, akkor picivel több sóval a kevésbé édes szájúaknak kedveskedhet.)
OLVASS TOVÁBB!
Ezért előnyösek a TFL kartonok és futárdobozok a vendéglátásban
Nőként nem sokat foglalkozunk a kartondobozokkal, esetleg csak költözéskor, ám vendéglátóként nagyon fontos téma. Minden olyan lehető...
GASZTROSzuperfood a mindennapokban: miért és hogyan építsd be az étrendedbe?
A szuperfood kifejezés egyre gyakrabban hangzik el egészségügyi szakértőktől, életmódguruktól, a közösségi médiát böngészve is g...
GASZTRO4 Halloween-i recept, melynek még az elkészítése is hátborzongató - Imádni fogod!
Lassan nálunk is kezdenek népszerűek lenni a Halloween-bulik, amikor barátainkkal valami rémisztőnek öltözve szórakozunk, és próbálju...
Halloweeni muffinreceptek - Mindenmentes változatban is
A Halloweent egyre többen ünneplik már Magyarországon is. Jó alkalom egy kis szórakozásra, amikor a borúsabb időjárás esetleg lehangol...
GASZTROMár az ókorban is rágtuk, de a világháborúban is osztogatták: mi az?
A rágógumi több mint 2 ezer éves találmány, és ma is töretlenül népszerű. Lássuk, mik voltak a történetének legfontosabb állomás...
GASZTROEz a bank arany helyett parmezánsajtot fogad el fedezetként
Nem csalás, nem ámítás: itt valóban sajtot lehet letétbe helyezni....
Adja meg születési időpontját!
VAGY
EZT EL KELL OLVASNOD
ÁLLATI CUKISÁGOK